Principiul descentralizarii pe servicii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

. Un principiu de drept este rezultatul experientei sociale, iar utilitatea practica a cunoasterii principiilor generale consta in aceea ca ele traseaza liniile directoare pentru intregul sistem juridic si exercita o actiune constructiva, orientand activitatea legiuitorului. Pe de alta parte, principiile generale au un important rol in administrarea justitiei, deoarece cei abilitati cu aplicarea d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiul descentralizarii pe servicii

. Un principiu de drept este rezultatul experientei sociale, iar utilitatea practica a cunoasterii principiilor generale consta in aceea ca ele traseaza liniile directoare pentru intregul sistem juridic si exercita o actiune constructiva, orientand activitatea legiuitorului. Pe de alta parte, principiile generale au un important rol in administrarea justitiei, deoarece cei abilitati cu aplicarea dreptului trebuie sa cunoasca nu numai norma juridica, ci si spiritul sau, iar principiile dreptului determina tocmai spiritul legilor.

In alta ordine de idei, in situatii determinate, principiile de drept tin loc de norma de reglementare. In consecinta, judecatorul nu poate refuza solutionarea unei cauze, invocand lipsa textului legal, in baza caruia poate judeca, deoarece ar fi invinuit de denegare de dreptate si va solutiona acea pricina in baza principiilor de drept.
Actiunea principiilor dreptului are ca rezultat certitudinea garantiei dreptului impotriva imprevizibilitatii normelor coercitive si asigurarea concordantei legilor si oportunitatii lor.

Principiile de drept sunt extrase din dispozitiile constitutionale sau sunt deduse pe cale de interpretare din alte norme avand rolul de a asigura echilibrul sistemului juridic cu evolutia sociala.
Cele mai importante principii ale dreptului sunt:
1. Asigurarea bazelor legale de functionare a statului;
Actiunea acestui principiu constituie premisa existentei statului de drept, deoarece caracteristica fundamentala a unui stat de drept o constituie cucerirea pe cale legala a puterii si apoi exercitarea sa in conformitate cu cerintele legalitatii.

In statul de drept izvorul oricarei puteri politice trebuie sa fie vointa suverana a poporului, care trebuie sa-si gaseasca formele juridice de exprimare, astfel incat puterea poporului sa poata functiona in mod real ca o democratie. Poporul trebuie sa aiba garantii constitutionale eficiente, asigurandu-se exercitiul separat al puterii pe cele trei planuri: legislativ, executiv si judecatoresc si in acelasi timp interconexiunile si intercontrolul fiecarei componente a puterii. In acest context se poate considera ca actiunea principiului asigurarii bazelor legale de functionare a statului se constituie in premisa existentei statului de drept.

2. Garantarea libertatii si egalitatii indivizilor;
Ca fundamente ale vietii sociale, libertatea si egalitatea trebuie sa-si gaseasca expresia lor juridica. Nu poate exista egalitate decat intre oameni liberi, iar libertatea nu poate exista decat intre oameni a caror egalitate este consfiintita juridic.
Egalitatea priveste echilibrul vietii sociale, iar libertatea priveste capacitatea oamenilor de a actiona fara oprelisti, dar astfel incat, prin exercitarea drepturilor proprii sa nu fie vatamate drepturile altora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.