Principiile si regulile privind amenajarea locului de munca

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Satisfacerea cerintelor fata de om cat si a conditiilor de la locul de munca are drept obiectiv principal: cresterea capitalului de munca in conditii de efort minim.
Cercetarile intreprinse au ajuns la concluzia general acceptata este necesara inmanucherea intr-un tot unitar a unor discipline si stiinte care au ca obiectiv: realizarea unor relatii optime intre om, mijloc de munca si obiectu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile si regulile privind amenajarea locului de munca

Satisfacerea cerintelor fata de om cat si a conditiilor de la locul de munca are drept obiectiv principal: cresterea capitalului de munca in conditii de efort minim.
Cercetarile intreprinse au ajuns la concluzia general acceptata este necesara inmanucherea intr-un tot unitar a unor discipline si stiinte care au ca obiectiv: realizarea unor relatii optime intre om, mijloc de munca si obiectul muncii si mediul de desfasurare a muncii.
( Om - masina - mediu - omm).

Aceasta relatie o defineste ERGONOMIA.
Ergonomia este o stiinta a muncii si are ca obiect de studiu relatia Om - Munca. Ea sintetizeaza si coreleaza datele tuturor statisticilor preocupate de acest domeniu; formuleaza principii si reguli mai ales cu caracter aplicativ asigurand: adaptarea dintre om si munca sa.
Este o stiinta multi disciplinara prin metode si unitara prin obiectul sau.Ergonomia a circulat in Europa, Germania s-a numit stiinta muncii si cuprindea notiuni de stiinta muncii, protectia muncii. In S.U.A ergonomii se regasesc sub 4 denumiri:

In general definirea ergonomiei ca stiinta poarta amprenta specialitatii de baza astfel: inginerii o considera o metoda de realizare a cresterii productiei muncii; medicii- o metoda de obtinere a usurarii muncii, psiho-metoda de realizare, o imbunatatire a informatiei si reducerea oboselii, sociologii- o metoda de imbunatatire a organizatiei.Coulomb propune o metoda de evaluare a lucrului mecanic pentru diferite profesiuni grele si determina efortul maxim admisibil pentru un executant.Lavoanier efectueaza primele studii cuantificand efortul uman in baza oxigenului.

Marey studiaza miscarile prin tehnica foto.
Mosso inventeaza un aparat numit ergo-graf.
Taylor studiaza munca avand la baza descompunerea procesului de munca in micro-miscari.La sfarsitul sec. XIX sotii Gilbreth definesc cele 7 principii ale ergonomiei. Ei elaboreaza ciclograma si cronociclograma inregistrate pe pelicule de film si foto.
In 1937 Barnes completeaza cele 7 principii cu cele 22 de reguli practice de aplicare.De la aparitia ergonomiei si pana azi se disting:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.