Principiile procesului de invatamant

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Principiile procesului de invatamant indeplinesc functii de orientare, functii normative si prescriptive, dar si functii de reglare a activitatii didactice, in diferite contexte de realizare a ei.
Principiile indeplinesc o functie "orientativa", intrucat din multitudinea de factori care pot influenta (in sens pozitiv, dar si negativ) desfasurarea procesului instructiv-educativ, ele ii indic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile procesului de invatamant

Principiile procesului de invatamant indeplinesc functii de orientare, functii normative si prescriptive, dar si functii de reglare a activitatii didactice, in diferite contexte de realizare a ei.
Principiile indeplinesc o functie "orientativa", intrucat din multitudinea de factori care pot influenta (in sens pozitiv, dar si negativ) desfasurarea procesului instructiv-educativ, ele ii indica pe cei care favorizeaza (inlesnesc) realizarea de catre elevi a finalitatilor instructiv-educative.

Functiile normative si prescriptive decurg din faptul ca respectarea principiilor confera un caracter legitim interventiilor educative ale profesorului.In cazul respectarii lor, actiunile profesorului se fundamenteaza pe legitatile obiective care guverneaza fenomenul educatiei in scoli, si nu pe deciziile arbitrare ale unei persoane. In consecinta, din principiile procesului de invatamant sunt deduse norme, reguli care prescriu comportamentele didactice acceptate in cadrul unei institutii scolare si care sunt considerate ca alcatuiesc modul legitim de actiune

Functiile de reglare a activitatii didactice indeplinite de principiile procesului de invatamant se manifesta prin utilizarea acestor principii in calitate de criterii de (auto)apreciere calitativa a procesului instructiv-educativ. In masura in care o asemenea activitate s-a desfasurat in acord cu principiile procesului de invatamant, se apreciaza ca ea a asigurat conditiile obligatorii pentru fi eficienta.
Evaluarea/autoevaluarea prestatiei unui profesor in fata elevilor sai se realizeaza, in primul rand, prin raportarea acesteia la exigentele sugerate de principiile procesului de invatamant..

Cautarea cauzelor eventualelor disfunctii incepe prin verificarea masurii in care activitatea respectiva a asigurat efectiv conditiile cerute de principiile procesului de invatamant.
Principiile procesului de invatamant indica aspectele esentiale ale procesului care trebuie sa-si orienteze activitatea de reglare a procesului instructiv-educativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.