Principiile generale ale dreptului

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.00

nivel: Facultate

Atunci când unele dintre principiile dreptului nu-și găsesc consacrare expresă într-o normă - ele fiind subînțelese sau deduse prin interpretare din "spiritul" reglementărilor, există diferențieri de opinie în analiza și recunoașterea forței juridice a acestora.

Aceasta și pentru faptul că unele ramuri de drept (civil, comercial, internațional) recunosc valoarea de izvor de drept p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile generale ale dreptului

Atunci când unele dintre principiile dreptului nu-și găsesc consacrare expresă într-o normă - ele fiind subînțelese sau deduse prin interpretare din "spiritul" reglementărilor, există diferențieri de opinie în analiza și recunoașterea forței juridice a acestora.

Aceasta și pentru faptul că unele ramuri de drept (civil, comercial, internațional) recunosc valoarea de izvor de drept pentru principii, pe când altele (penal, administrativ, financiar) contestă această valoare a principiilor, nuanță ce diferențiază forța lor juridică: forța de normă, în primul caz, și titlul de recomandare în cel de-al doilea caz.

În plan internațional este tot mai extinsă practica recunoașterii existenței principiilor. De ex: Carta ONU menționează ca sursă a dreptului "principiile generale ale dreptului recunoscute de națiunile civilizate", iar Codul civil italian recomandă judecătorului de a statua, în absența unor texte, în lumina principiilor generale ale dreptului.

Rolul principiilor generale este tocmai acela de a pune de acord sistemul juridic cu schimbarile sociale, proces in cadrul caruia conceptele si categoriile juridice dau principiilor continut concret, le asigura functionalitatea.

Pornind de la practica judiciară europeană (dar și națională) care dovedește că nu se poate face abstracție de existența principiilor dreptului (încălcându-le sau trecându-le sub tăcere), se poate concluziona că în ierarhia fenomenului juridic principiile se situează deasupra normelor propriu-zise ale dreptului; forța lor superioară apare :

a. direct, din "litera" normei
b. alteori, indirect, din "spiritul" acestora, adică din rațiunea, scopul sau finalitatea normelor de drept ( ex: legea penală)
Nuanțările în înțelegerea imperativității principiilor dreptului asupra sistemului intern al dreptului sunt necesare în înțelegerea forței principiilor dreptului internațional în raport cu sistemele internaționale și sistemele naționale (interne) ale dreptului.

Principiile relațiilor internaționale sunt, în esența lor de origine politică, iar convertirea lor în principii internaționale de drept este condiționată fie de:
- asumarea lor de către statele suverane în cauză
- fie prin manifestarea expresă de voință, prin semnarea și ratificarea de tratate, ceea ce coincide cu un consimțământ la respectarea prescripțiilor lor;
- fie de preluarea și includerea în sistemul normelor dreptului intern (de regulă, a normelor constituționale).

Originea principiilor dreptului
Cautarea si explicarea originii principiilor dreptului a constituit o preocupare permanenta pentru scolile si curentele de gandire juridica. Scoala dreptului natural gaseste in ratiunea umana izvorul constant si general al principiilor juridice. Ele sunt imuabile, valabile pentru orice timp si orice loc. Dupa ce Kant demonstreaza ca ratiunea nu continne norme, Scoala istorica a dreptului sub influente Kantiene, prezinta dreptul si principiile sale ca produse ale constiintei colective, ale spiritului popular.

Mai tarziu, Stammler neaga autoritatea oricarui principiu juridic, considerand continutul dreptului ca special si particular dupa timp si loc. Existenta numeroaselor variatii nu poate scapa insa analizei stiintifice, care retinand menirea dreptului de a asigura ordinea, securitatea, pacea intre oameni, ridica intrebarea: care pace, care ordine si securitate? Sau, ordinea, securitatea si pacea cui? . Conceptia moderna a dreptului se axeaza pe faptul ca dincolo de existenta principiilor dreptului, studiul acestora trebuie axat si pe recunoasterea faptului ca dreptul nu poate fi disociat de material sociala.

Importanta teoretica si practica a studierii principiilor dreptului
Principiile generale ale dreptului sunt strabatute de o dubla dialectica: Dialectica externa ce are in vedere dependenta principiilor de ansamblu de conditiile sociale, de structura societatii in ansamblu si dialectica interna care priveste ansamblul legaturilor interne caracteristice sistemului juridic, interferentele partilor sale componente.

Vizavi de utilitatea practica a studiului principiilor generale ale dreptului, problema merita atentie din doua puncte de vedere: In primul rand, fara ele dreptul nu ar putea fi conceput. Principiile dreptului exercita o actiune constructiva, orientand activitatea legiutorului.

In al doilea rand, ele au rol si in administrarea justitiei. Cei insarcinati cu aplicarea dreptului, trebuie sa cunoasca nu numai “litera legii”, ci si “spiritul” sau, iar principiile de drept alcatuiesc chiar “spiritul” legii.

Prezentarea sintetică a principiilor dreptului
Metoda noastră este orientată către surprinderea categoriilor de principii și nu aceea de a face o prezentare analitică. Este cert că nu există o clasificare unitară, un "cod" al acestor principii, în ciuda recunoașterii universale a existenței lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.