Principiile fundamentale ale psihologiei

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

. Principiul determinismului il gasim in toate stiintele particulare. El postuleaza necesitatea ca analiza si interpretarea fenomenelor sa se realizeze permanent prin raportare la cauzele externe care le-au provocat. Potrivit acestui principiu, nu exista nici un fenomen real care sa nu se incadreze intre anumite coordonate spatio-temporale concrete si care sa nu aiba la baza o cauza sau un factor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile fundamentale ale psihologiei

. Principiul determinismului il gasim in toate stiintele particulare. El postuleaza necesitatea ca analiza si interpretarea fenomenelor sa se realizeze permanent prin raportare la cauzele externe care le-au provocat. Potrivit acestui principiu, nu exista nici un fenomen real care sa nu se incadreze intre anumite coordonate spatio-temporale concrete si care sa nu aiba la baza o cauza sau un factor determinativ. Cauzele, la rindul lor, au un caracter obiectiv si sunt cognoscibile, adica pot fi dezvaluite si cunoscute.

Principiul determinismului se opune principiului imanentismului (sau indeterminis-mului), care considera ca fenomenele exista prin ele insele si au un caracter predeterminat, preexistent, ca producerea lor nu se datoreste unor cauze obiective reale, ci actiunii unui principiu generic supranatural. De aceea, acest principiu al indeterminismului recomanda in analiza fenomenelor situarea in interiorul lor fara nici un fel de relationare cu alte fenomene si cu alte obiecte din afara.

Cunoasterea stiintifica s-a constituit in disputa si lupta permanenta cu cunoasterea non-stiintifica de factura mistico-religioasa, sustinind necesitatea raportarii fenomenelor studiate la o cauzalitate reala si obiectiva. Initial, principiul determinismului se baza pe admiterea si recunoasterea doar a asa-numitei legaturi cauzale univoce, in cadrul carora relatia de dependenta intre efect (E) si conditie sau cauza (C) este una necesara si absoluta, astfel ca, atunci cind este data conditia C, efectul E se produce in mod necesar si invariabil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.