Principiile fundamentale ale psihologiei

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

O a doua modificare calitativa in conceperea relatiei de determinare a constat in admiterea existentei, in afara de dependentele necesare si neconditionate intre E si C, si a existentei unor dependente mai slabe, in care, fiind data o conditie C, efectul E nu se produce in mod necesar, ci numai cu o anumita probabilitate. Astfel se delimiteaza doua forme principale de determinism, care trebuie con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile fundamentale ale psihologiei

O a doua modificare calitativa in conceperea relatiei de determinare a constat in admiterea existentei, in afara de dependentele necesare si neconditionate intre E si C, si a existentei unor dependente mai slabe, in care, fiind data o conditie C, efectul E nu se produce in mod necesar, ci numai cu o anumita probabilitate. Astfel se delimiteaza doua forme principale de determinism, care trebuie considerate la fel de reale, obiective si importante pentru cunoasterea stiintifica: forma determinismului cauzal (dinamic) si forma determinismului statistic (probabilist).

Determinismul dinamic reflecta legatura si dependenta de ordin cauzal necesar intre fenomene. Acest gen de determinism caracterizeaza in mare masura producerea fenomenelor in mecanica si fizica. Aici se opereaza cu relatii de cauzalitate directa si necesara. Pe baza acestei cauzalitati si a acestui determinism se formuleaza categoria legilor dinamice cu care opereaza mecanica si fizica clasica. Specificul legilor dinamice consta in aceea ca ele se pot verifica pe cazuri individuale, singulare. Pentru a demonstra o astfel de lege nu e nevoie sa recurgi la testarea unui numar mare de obiecte si fenomene, ci este suficient sa te adresezi unui singur obiect sau fenomen.

Determinismul statistic exprima legaturi si dependente relative, de intensitate mai slaba, intre anumite cauze si anumite efecte. Pe linga conditiile controlabile si verificabile, in determinarea efectelor intervin si asa-numitii factori aleatori, imprevizibili si incontrolabili. Prezenta si actiunea lor face ca legatura principala intre cauzele controlabile si efectele asteptate sa se modifice in sens pozitiv sau negativ.

Modificarea in sens pozitiv inseamna ca actiunile conditiilor aleatorii pot sa amplifice actiunea conditiilor controlabile si sa favorizeze producerea efectului, sa-i sporeasca probabilitatea de aparitie. Modificarea in sens negativ inseamna ca actiunile conditiilor aleatorii diminueaza si frineaza actiunea conditiilor controlabile si blocheaza producerea efectului asteptat. In cazul determinismului statistic, probabilitatea efectelor nu mai are efect categoric, precis, ca in cazul determinismului dinamic, ci are caracter relativ.

In domeniul fenomenelor psihocomportamentale ale omului, forma cea mai adecvata de determinism pe care trebuie intemeiat demersul de analiza si interpretare este determinismul statistic. Pe baza lui se intemeiaza categoria legilor statistice, care exprima relatiile de dependenta posibile intre fenomene, dar nu si necesare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.