Principiile expertizei, activitati in domeniul expertizei judiciare

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Drepturile si libertatile omului sunt considerate valori supreme. Recunoasterea, respectarea si protectia lor este o responsabilitate a statului. In acest mod, respectarea si protectia drepturilor si libertatilor omului si cetateanului de catre organul legislativ, sunt considerate activitati prioritare in comparatie cu alte valori si activitati sociale. Din aceste considerente, in obie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile expertizei, activitati in domeniul expertizei judiciare

Drepturile si libertatile omului sunt considerate valori supreme. Recunoasterea, respectarea si protectia lor este o responsabilitate a statului. In acest mod, respectarea si protectia drepturilor si libertatilor omului si cetateanului de catre organul legislativ, sunt considerate activitati prioritare in comparatie cu alte valori si activitati sociale. Din aceste considerente, in obiectivul final al legislatiei, justitiei si al activitatii de expertiza, trebuie incluse, de asemenea, respectarea si protectia drepturilor si libertatilor omului.

In procesul organizarii si efectuarii expertizei, obiectul careia este omul, in cadrul institutiilor de stat de expertiza judiciara, este necesara respectarea ferma a drepturilor lor constitutionale, in conformitate cu care orice persoana are dreptul la libertate, inviolabilitate personala, protectia demnitatii umane. Cerintele referitoare la respectarea drepturilor omului in procesul efectuarii expertizei judiciare de catre institutiile de stat, se refera la toate persoanele, drepturile si interesele legale pe care aceasta activitate le poate afecta.

Dar in primul rand, cerintele mentionate se extind asupra persoanelor care in mod direct sunt supuse investigatiei de expertiza. Dat fiind faptul ca majoritatea acestor investigatii se efectueaza in limitele expertizelor judiciare cu profil medical (psihiatrica-legala, psihologico-legala, medico-legala), o semnificatie importanta in aspectul examinat obtin actele normative juridice internationale care reglementeaza activitatea profesionala a medicului si efectuarea investigatiilor medicale si biologice, precum si normele juridice ale organizatiilor internationale, scopul carora este protectia drepturilor pacientilor si persoanelor care sufera de maladii grave, periculoase sau de importanta sociala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.