Principiile de baza ale administratie publice locale

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Liceu

Astazi, conform art. 3 alin.3 din Constitutie, "teritoriul este organizat suub aspect administrative in comune, orase si judete".
In toate aceste unitati administrativ-teritoriale statul a creat autoritati publice, care sa-l reprezinte si sa actioneze in acestea pentru realizarea intereselor sale, dar si ale locuitorilor respectivi. In acelasi scop, statul a creat autoritati si la nivel cen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile de baza ale administratie publice locale

Astazi, conform art. 3 alin.3 din Constitutie, "teritoriul este organizat suub aspect administrative in comune, orase si judete".
In toate aceste unitati administrativ-teritoriale statul a creat autoritati publice, care sa-l reprezinte si sa actioneze in acestea pentru realizarea intereselor sale, dar si ale locuitorilor respectivi. In acelasi scop, statul a creat autoritati si la nivel central, care sa-l reprezinte si sa asigure realizarea intereselor care se pun la acest nivel si care apar ca ceea ce este comun si general tuturor zonelor de interese.

Profesorul Paul Negulescu afirma ca in orice tara sunt doua categorii de interese: unele care au un carecter cu totul general privind totalitatea cetatenilor, intreaga colectivitate si altele care sunt speciale unei anumite localitati. Pentru armonizarea acestor categorii de interese statul a creat regimuri juridice sau institutii speciale, fiecare dintre ele asigurand o rezolvare mai mult sau mai putin corespunzatoare situatiilor concrete. In aceste conditii vorbim de autonomie locala, centralizare, descentralizare, deconcentrare, tutela administrativa.

Principiile de baza ale administratiei publice locale sunt stipulate in textele Constitutiei revizuite si in Legea administratiei publice locale nr. 215/2001.
Astfel, in articolul 120 din Constitutia revizuita si republicata in 2003 se prevad trei principii pe care se intemeiaza administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale si anume: Descentralizarea serviciilor publice reprezinta transferarea unora din atributii din competenta autoritatilor administratiei publice centrale de specialitate catre un organism determinat, un serviciu public determinat, din unitatile administrativ-teritoriale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.