Principiile care guverneaza efectele actului juridic civil

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Irevocabilitatea conventiilor este prevazuta,expres,de alin.2 al art.969 C civ.:conventiile nu pot fi revocate prin vointa uneia din parti,ci numai prin acordul partilor(sau,cum prevede textul,prin A©consimtamantul mutualA>>). Pentru actul unilateral nu exista un text,cu caracter general,cum e cel de mai sus pentru conventii.Totusi legea civila prevede expres exceptiile de la irevocabilitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiile care guverneaza efectele actului juridic civil

Irevocabilitatea conventiilor este prevazuta,expres,de alin.2 al art.969 C civ.:conventiile nu pot fi revocate prin vointa uneia din parti,ci numai prin acordul partilor(sau,cum prevede textul,prin A©consimtamantul mutualA>>). Pentru actul unilateral nu exista un text,cu caracter general,cum e cel de mai sus pentru conventii.Totusi legea civila prevede expres exceptiile de la irevocabilitatea actului unilateral,ceea ce echivaleaza cu consacrarea, implicita,dar neindoielnica,a principiului irevocabilitatii si pentru aceasta categorie de acte juridice civile.

Pe baza acestor precizari,principiul irevocabilitatii poate fi definit ca regula de drept potrivit careia actului bilateral nu i se poate pune capat prin vointa numai a uneia din parti,iar actului unilateral nu i se poate pune capat prin manifestarea de vointa,in sens contrar,din partea autorului actului.
Pentru intelegerea fundamentului principiului irevocabilitatii trebuie sa plecam de la premiza urmatoare:irevocabilitatea este o consecinta si ,in acelasi timp, o garantie a principiului fortei obligatorii a actului juridic civil.

Constiuie exceptii de la irevocabilitatea actului juridic acele cazuri in care actului juridic bilateral i se poate pune capat prin vointa uneia dintre parti,actului juridic multilateral i se poate pune capat prin vointa a doua sau mai multe parti,dar nu toate,iar actului juridic unilateral i se poate pune capat prin vointa autorului lui.
Din aceasta precizare rezulta ca trebuie sa distingem doua categorii de exceptii de la irevocabilitate,si anume:
-exceptii in categoria actelor bilaterale(ori multilaterale)si
-exceptii in categoria actelor unilaterale.

Exceptiile de la irevocabilitate,pentru conventii,se incadreaza in formula art.969 alin.2:A©Ele se pot revoca...din cauze autorizate de legeA>>. Prin urmare,revocarea conventiei prin consimtamantul mutual al partilor nu constituie exceptie de la principiul irevocabilitatii,ci reprezinta un aspect al principiului libertatii actelor juridice civile(asa cum conventia se incheie prin mutuus consensus,tot astfel,ei i se poate pune capat prin mutuus disensus).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.