Principii didactice - informatica

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.96

nivel: Facultate

Acest principiu exprima necesitatea studierii obiectelor, fenomenelor, proceselor cu ajutorul simturilor, tinandu-sc cont de importanta realizarii unitatii dintre senzorial si rational. A transmite cunostinte de informatica in mod intuitiv inseamna a porni de la contactul direct cu realitatea, pentru ca apoi (prin perceperea acestora) sa se ajunga la generalizari. De cele mai multe ori putem face [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principii didactice - informatica

Acest principiu exprima necesitatea studierii obiectelor, fenomenelor, proceselor cu ajutorul simturilor, tinandu-sc cont de importanta realizarii unitatii dintre senzorial si rational. A transmite cunostinte de informatica in mod intuitiv inseamna a porni de la contactul direct cu realitatea, pentru ca apoi (prin perceperea acestora) sa se ajunga la generalizari. De cele mai multe ori putem face apel la memorie, reprezentari grafice, asemanari, analogii.

Instrumentele de tip multimedia moderne au deschis deja cai nebanuite. Folosind acest principiu, este posibil sa nu putem descrie exact si complet o problema, intr-o singura faza. Putem deschide insa o cale spre intelegerea acesteia, putem stabili un drum cat de cat sigur spre reveniri ulterioare. Raportul dintre teorie si practica depinde in ultima instanta de dificultatea notiunilor implicate, de mijloacele tehnice avute la dispozitie, de cunostintele anterioare, precum si de capacitatile intelectuale ale clasei de elevi avute la dispozitie, de abilitatea si experienta cadrului didactic, in informatica,

constientizarea necesitatii utilizarii performante a unor tehnici folosite frecvent astazi in viata cotidiana (coduri de bare, telefonie mobila, transmisie audio-video prin satelit, posta electronica, scanari etc.) este esentiala. Mai mult, importanta verificarii faptului ca elevii sunt in stare sa aplice in practica cunostintele teoretice acumulate este cu adevarat vitala. Sintetizand, putem spune ca aplicarea eficienta a principiului legarii teoriei de practica pretinde respectarea consecventa a urmatoarelor directii:

Laboratoarele (cu caracter didactic), precum si salile de curs/seminar trebuie dotate (inclusiv in ceea ce priveste conditiile de lucru) la nivelul cerintelor moderne, anticipandu-se conditiile posibile a fi intalnite la viitoarele locuri de munca.Activitatile practice ale elevilor trebuie sa aiba o finalitate si o aplicabilitate imediata (manifestata, de exemplu, prin lucrul in echipa la contracte ferme cu unitati economice, gen coaching, sau prin elaborarea unui raport cu contributii personale, publicabil in reviste scolare). Ar fi benefic ca atat recompensele, cat si pedepsele sa fie similare cu cele aplicate intr-o activitate reala si nu doar reprezentate de note sau calificative.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.