Principii de impunere

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.90

nivel: Facultate

Principiul impunerii echitabile presupune egalitate in materie fiscala. Se cunoaste egalitate in fata impozitelor si egalitate prin impozit.
• Egalitatea in fata impozitelor presupune ca impunerea sa se faca in acelasi mod pentru toate persoanele fizice sau juridice, indiferent de locul unde domiciliaza sau isi au sediul, deci sa ne existe deosebiri de tratament fiscal de la o zona la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principii de impunere

Principiul impunerii echitabile presupune egalitate in materie fiscala. Se cunoaste egalitate in fata impozitelor si egalitate prin impozit.
• Egalitatea in fata impozitelor presupune ca impunerea sa se faca in acelasi mod pentru toate persoanele fizice sau juridice, indiferent de locul unde domiciliaza sau isi au sediul, deci sa ne existe deosebiri de tratament fiscal de la o zona la alta a republicii.

Totodata impunerea sa se faca in acelasi mod pentru toate activitatile economice, indiferent de forma de proprietate sau forma juridica in care sunt organizate si functioneaza. In ultima instanta, egalitatea in fata impozitului presupune neutralitatea lui. Se folose;te la impozitarea veniturilor persoanelor juridice, TVA, taxe vamale, accize, s.a.

• Egalitatea prin impozit presupune diferentierea sarcinii fiscale de la o persoana la alta in functie de: marimea absoluta a materiei impozabile, natura si provenienta veniturilor si altele. Deci, egalitatea prin impozit presupune un tratament diferit al celor neavuti fata de cei avuti, al celor casatoriti si cu copii fata de ceilalti. Se foloseste la impozitarea veniturilor persoanelor fizice.
Egalitatea mai poate fi orizontala si verticala.

Pentru obtinerea unei reale egalitati fiscale este necesar ca la stabilirea impozitului sa se tina seama nu numai de marimea absoluta a veniturilor realizate de o persoana, ci si de elementele care caracterizeaza situatia individuala precum si sarcinile sociale ale acesteia, care influenteaza capacitatea de plata.
2. Principiul politicii financiare. De acest principiu tine stabilitatea si elasticitatea impozitului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.