Principii de functionare a aplicatiilor realizate pe baza modelului client-server

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un server poate in general deservi mai multe procese client fie direct, fie prin intermediul unor procese fii create cate unul pentru fiecare client in parte. Procesul server trebuie sa poata sa fie gasit intotdeauna la aceeasi adresa de catre clienti (adica pe acelasi calculator, la aceeasi adresa IP), pentru ca acestia sa ii poata comunica cererile. Procesele clienti insa, pot lansa cererile de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principii de functionare a aplicatiilor realizate pe baza modelului client-server

Un server poate in general deservi mai multe procese client fie direct, fie prin intermediul unor procese fii create cate unul pentru fiecare client in parte. Procesul server trebuie sa poata sa fie gasit intotdeauna la aceeasi adresa de catre clienti (adica pe acelasi calculator, la aceeasi adresa IP), pentru ca acestia sa ii poata comunica cererile. Procesele clienti insa, pot lansa cererile de oriunde din retea. Este, daca dorit, o situatie asemanatoare cu aceea a unui vanzator de dulciuri care poate fi gasit in permanenta in magazinul sau aflat mereu in acelasi oras, pe aceeasi strada.

Clientii pot fi oricare, si oricat de multi atata timp cat stiu adresa vanzatorului si nu depasesc capacitatea de deservire a acestuia.
Desigur, intre clienti si server trebuie sa existe un limbaj comun in asa fel incat cererile adresate serverului sa poata fi usor intelese si rezolvate de catre acesta. De multe ori, rezolvarea cererilor inseamna returnarea unui set de date catre client, selectat dupa dorintele acestuia. Serverul de fisiere accepta cererile de date venite de la statii si le prelucreaza.

Sa luam exemplul unui program lucrand cu fisiere memorate in retea, si care doreste sa prelucreze datele dintr-un fisier DBF aflat pe un server. Sa presupunem ca programul nu vrea sa prelucreze toate inregistrarile din fisierul DBF, ci doar acelea care indeplinesc o anumita conditie: au un camp logic pe valoarea adevarat sau au o data de inregistrare nu mai veche de o luna, etc. Care este solutia clasica? Aceea de a deschide fisierul de pe server si de a-i cere acestuia sa transmita rand pe rand toate inregistrarile aflate in fisier.

Pe masura ce aceste inregistrari sosesc la client, acestea sunt verificate daca indeplinesc conditia data si, in caz de succes, sunt prelucrate. Dezavantajul unei astfel de abordari este acela ca toate inregistrarile, indiferent daca indeplinesc sau nu conditia dorita, sunt transferate catre client. O idee mai buna ar fi aceea ca impreuna cu cererea, sa-i fie comunicata serverului si conditia care trebuie indeplinita de catre inregistrari pentru a putea fi prelucrate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.