Principii contabile

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acesta presupune ca intreprinderea isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in imposibilitatea continuarii activitatii sau fara reducerea semnificativa a acesteia. In contabilitate, se pleaca de la prezumtia ca viata unei entitati este infinita, cu exceptia cazului in care exista motive serioase care sa dovedeasca incetarea activitatii in viitorul previzibil.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principii contabile

Acesta presupune ca intreprinderea isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in imposibilitatea continuarii activitatii sau fara reducerea semnificativa a acesteia. In contabilitate, se pleaca de la prezumtia ca viata unei entitati este infinita, cu exceptia cazului in care exista motive serioase care sa dovedeasca incetarea activitatii in viitorul previzibil. Daca intreprinderea ar fi in aceasta din urma situatie, toate resursele sale (de exemplu: cladiri, utilaje, stocuri de materii prime, produse etc.) ar fi masurate la valoarea care s-ar putea obtine prin vanzarea lor impusa de imposibilitatea continuarii activitatii.

In situatia obisnuita, de continuitate a activitatii, elementele situatiilor financiare sunt evaluate la valori care reflecta libertatea de actiune a societatii in conditii de acces liber la toate informatiile de pe piata. O societate achizitioneaza pe data de 10.11.200N un nou echipament specializat, in valoare de 120.000 lei. Echipamentul nu va putea fi utilizat de societate decat incepand cu luna mai a anului urmator.

In situatia in care la 31 decembrie se constata ca societatea intra in imposibilitatea de a-si continua activitatea, valoarea imobilizarii trebuie reconsiderata pornind de la faptul ca in perioada imediat urmatoare societatea este obligata sa il vanda pentru a-si achita datoriile, in cadrul procesului de lichidare. Fiind un echipament specializat, este foarte probabil ca valoarea de 120.000 lei sa nu fie recuperata. Daca, insa, nu exista indicii ca societatea nu isi poate continua activitatea in viitor, evaluarea se face pornind de la principiul ca valoarea de 120.000 lei va fi recuperata in decursul mai multor exercitii financiare prin utilizarea sa in activitate.
Principiul permanentei metodelor

Acesta presupune continuitatea aplicarii acelorasi reguli si norme privind evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea elementelor situatiilor financiare, asigurand comparabilitatea in timp a informatiilor contabile. Daca insa activitatea economica justifica necesitatea unei alte metode, fie pentru ca s-a schimbat contextul economic, fie pentru ca alegerea initiala a metodei s-a facut in mod eronat, sau pentru ca o reglementare contabila impune o astfel de modificare, societatea are posibilitatea schimbarii acelei metode.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.