Principatele unite in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a sustinut unirea celor doua principate, Moldova si Tara Romaneasca. Cuza fost ales el domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 (17 ianuarie Gregorian) si al Tarii Romanesti pe 24 ianuarie 1859 (5 februarie Gregorian). Unirea celor doua principate romanesti, va fi acceptata de puterile europene la Congresul de la Paris, din data de 18 octombrie 1858. Trei ani mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principatele unite in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a sustinut unirea celor doua principate, Moldova si Tara Romaneasca. Cuza fost ales el domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 (17 ianuarie Gregorian) si al Tarii Romanesti pe 24 ianuarie 1859 (5 februarie Gregorian). Unirea celor doua principate romanesti, va fi acceptata de puterile europene la Congresul de la Paris, din data de 18 octombrie 1858. Trei ani mai tarziu, unirea a fost declarata oficiala la 24 ianuarie/5 februarie 1862, numele noi tari fiind Romania, iar capitala stabilindu-se la Bucuresti.

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza de la 24 ianuarie 1859 a produs o mare surpriza in cercurile politice din tarile europene. Evenimentul a fost considerat atat la Paris dar si la Torino un succes al politicii Frantei si Sardiniei in rasarit impotriva Austriei. Totodata unirea a dat sperante si emigratiei maghiare din apus. Marea Unire a fost considerata de Napolen III si de Cavour germene al unei ,,revolutii" iminente in Austria si ,,element pentru succesul desavarsit si grabnic al proiectelor noastre.

De numele domnitorului roman se leaga o serie de reforme, care au schimbat insa fata Romaniei, contribuind astfel la modernizarea societatii romanesti si a structurilor de stat.
Dintre cele mai semnificative reforme infaptuite de Cuza de precizat sunt: 1. Legea averilor manastiresti, prin care Cuza a luat terenurile agrigole controlate pana atunci de biserica ortodoxa si a improprietarit taranii. Pana in acel moment, mai mult de un sfert din zonele agricole erau controlate de Biserica.

2. Reforma Agrara, eliberand taranii din ultimile datorii feudale, eliberand miscarea si redistribuirea pamantului (1864). Sustinandu-i pe tarani, Cuza a intrat in conflict cu boierii conservatori. Un proiect de lege, prin care li se dadea taranilor terenul pe care muncesc a fost respins. Drept raspuns, onservatorii au dat o lege, prin care care oprea toate responsabilitatile si datoriile taranilor, dar mosierii pastrau tot pamantul.

Cuza a obtinut un prebiscit pentru modificarea constitutiei, prin care urmarea sa obtina sufragii universale, iar puterea domnitorului sa fie prin emiterea de ordonante. Astfel, in anul 1863 Cuza a promulgat Legea Agrara, prin care taranii au primit titlul de proprietate pe terenurile pe care muncau, in timp ce mosierii ramaneau cu o treime din suprafata. In cazul in care nu era destul teren, boierii erau despagubiti din terenurile statului (confiscate de la manastiri).
3. Codul Civil si Penal din 1864;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.