Principatele romane de la 1821 la 1829

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Evident, o mai mare influenta asupra starilor de spirit din Principate au exercitat miscarile sau framantarile din Sud-Estul european, in seria carora, in primul rand se incadreaza miscarea condusa de Tudor Vladimirescu. in Serbia, rascoalele conduse de Caragheorghe si Milos Obrenovici, prima declansata in 1804, iar a doua in anii 1815-l817, dusesera, cu grele jertfe, la castigarea autonomiei fata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principatele romane de la 1821 la 1829

Evident, o mai mare influenta asupra starilor de spirit din Principate au exercitat miscarile sau framantarile din Sud-Estul european, in seria carora, in primul rand se incadreaza miscarea condusa de Tudor Vladimirescu. in Serbia, rascoalele conduse de Caragheorghe si Milos Obrenovici, prima declansata in 1804, iar a doua in anii 1815-l817, dusesera, cu grele jertfe, la castigarea autonomiei fata de Poarta.

Capacitatea de represiune a Imperiului Otoman s-a vazut subminata, la un moment dat, chiar din interiorul puterii, de manifestarile de independenta fata de sultan ale unor pasi; in 1820, de pilda, Ali-pasa din lanina (din sudul Albaniei) s-a rasculat impotriva sultanului, proclamandu-se independent si incercand sa atraga de partea sa nu numai pe albanezi, ci si pe sarbi, muntenegreni sau greci.

Un rol important in promovarea spiritului revolutionar in Sud-Estul Europei in aceasta perioada l-au avut framantarile si miscarile din randul grecilor, in seria acestora inscriindu-se intemeierea societatii "Eteria", la Odessa, in 1814, iar apoi, in 1821, miscarea eterista propriu-zisa desfasurata in Principate.in acest context international se va declansa, in anul 1821, in Tara Romaneasca, revolutia condusa de Tudor Vladimirescu.

b. Fara indoiala, cauzele preponderente ale acestei revolutii rezida in starea deosebit de grea a Principatelor Romane la inceputul secolului al XIX-lea, atat pe plan intern, cat si extern; ecoul miscarilor sau framantarilor revolutionare din alte tari va fi important, dar cu totul insuficient pentru a explica declansarea revolutiei condusa de Tudor Vladimirescu. De fapt, in afara cauzelor de baza rezidand in realitatile sumbre din Principate si la care ne-am referit, implicit, in capitolul anterior, ne intereseaza nu atat ecoul sau influenta evenimentelor din afara, cat contextul intern si international care ofera prilejul declansarii actiunii.

La capatul unui secol de abuzuri si nedreptati, sub regimul domnilor fanarioti si dominatiei otomane, de extorcari fiscale incredibile, de alte nenorociri si calamitati care adusesera marea majoritate a populatiei intr-o stare deplorabila, la inceputul anului 1821 era asteptat numai prilejul pentru declansarea revoltei. El va fi gasit, pe plan intern, in starea de interregn provocata in Tara Romaneasca de moartea domnitorului Alexandru Sutu, iar pe plan extern, in framantarile politice care prevesteau declansarea luptei pentru independenta a grecilor si care pareau a se conjuga cu perspectiva unui nou razboi mso-turc, menit, pentru spiritele lucide, sa duca la distrugerea Imperiului Otoman.

Sistemul domniilor fanariote si dominatia otomana au afectat grav starea taranimii - clasa sociala constituind marea majoritate a populatiei - dar au lezat in grade diferite si interesele celorlalte clase si categorii sociale, inclusiv interesele marii boierimi. Toate acestea vor fi interesate, intr-un fel sau altul, atat in inlaturarea sistemului domniilor fanariote, cat si a dominatiei otomane.

Majoritatea marii boierimi - deci, partea constituita din boierii pamanteni - urmarea, intre altele, sa-si asigure preponderenta in viata de stat, sa inlature concurenta boierilor greci la ocuparea functiilor, precum si starea de umilitoare subordonare la care ii obliga existenta dominatiei straine; asa cum am observat deja, ea imbratisase cu mult inainte de 1821 ideea inlaturarii sistemului domniilor fanariote, totodata, pe linia unor incercari din trecut, era convinsa de necesitatea inlaturarii dominatiei otomane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.