Principalele tendinte in utilizarea terenurilor in Europa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Activitati precum agricultura, silvicultura, transporturile si locuintele utilizeaza sol, schimbandu-i starea naturala si functiile. Multe probleme de mediu se nasc din utilizarea terenurilor; acest lucru duce la schimbari climatice, pierderea biodiversitatii si poluarea apei, a solurilor si a aerului. Impacturile pot fi directe, de exemplu deteriorarea habitatelor naturale si a peisajelor, sau in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele tendinte in utilizarea terenurilor in Europa

Activitati precum agricultura, silvicultura, transporturile si locuintele utilizeaza sol, schimbandu-i starea naturala si functiile. Multe probleme de mediu se nasc din utilizarea terenurilor; acest lucru duce la schimbari climatice, pierderea biodiversitatii si poluarea apei, a solurilor si a aerului. Impacturile pot fi directe, de exemplu deteriorarea habitatelor naturale si a peisajelor, sau indirecte, de exemplu izolarea solului si defrisarea, sporind riscurile de inundatii. Schimbarile climatice duc la desertificare, la schimbari in invelisul terestru si viituri, printre altele.

Pentru ca 75% din populatia Europei traieste in orase, problemele utilizarii terenurilor urbane sunt, in prezent, de o importanta majora. Totusi, gestionarea terenurilor agricole si a multiplelor functii ale acestora - productia alimentara, conservarea naturii, recreare si locuinte - este la fel de importanta.
Ocuparea crescuta a terenurilor pentru urbanizare are loc in principal pentru terenuri agricole. In perioada 1990-2000, din toate suprafetele transformate in terenuri artificiale, 48% au fost terenuri arabile sau sub culturi permanente si 36% au fost pasuni sau terenuri agricole mixte.

Cresterea in transporturi a amplificat ocuparea terenurilor de catre infrastructura transporturilor.
Muntii si regiunile inalte, rezervoarele de apa ale Europei, sunt abandonate de utilizatorii traditionali precum ciobanii, care sunt inlocuiti de schiori.
Gestionarea padurilor a trebuit sa se adapteze la cererea economica globala pentru productia de cherestea.

Zonele de coasta sunt transformate in suprafete artificiale create de oameni intr-un ritm si mai accelerat. Numarul populatiei de-a lungul coastelor Europei este in continua crestere, uneori chiar mai rapid decat in zonele continentale. Turismul pare a fi cea mai importanta activitate maritima, in special in tarile de sud si, de asemenea, in cele de la Marea Baltica, precum Polonia si Finlanda. Aceasta activitate are un impact sezonier si spatial foarte ridicat; fluxurile de turism afecteaza intreaga Europa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.