Principalele metode de investigare utilizate in criminologie

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.14

nivel: Facultate

Observatia este metoda de cercetare particulara utilizata in mod normal, stiintific, de criminologie, reprezentand principala cale de cunoastere a fenomenului criminogen, momentul in care are loc contactul dintre subiect (cercetator) si obiectul sau de studiu.Observatia, ca tehnica de percepere sistematica si planificata a fenomenului criminal, este indispensabila tuturor metodelor particulare uti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele metode de investigare utilizate in criminologie

Observatia este metoda de cercetare particulara utilizata in mod normal, stiintific, de criminologie, reprezentand principala cale de cunoastere a fenomenului criminogen, momentul in care are loc contactul dintre subiect (cercetator) si obiectul sau de studiu.Observatia, ca tehnica de percepere sistematica si planificata a fenomenului criminal, este indispensabila tuturor metodelor particulare utilizate in domeniul criminologiei, sub ambele forme existente: observarea empirica si stiintifica.

Observatia empirica, apartine oricarei persoane si ia nastere in mod spontan, prin contactul zilnic dintre individ si realitatea sociala. Deoarece, are caracter spontan si implica participarea unui numar ridicat de persoane (cercetatori), ce pot avea stiluri si viziuni proprii asupra fenomenului infractional, observatia empirica nu furnizeaza concluzii unitare si convingatoare, fiind caracterizata de superficialitate si inexactitatea datelor sale.

Observatia empirica este limitata la aspecte de suprafata, spectaculoase, informatiile sale avand caracter subiectiv (determinate in primul rand de opiniile proprii, prejudecatile si interesele cercetatorului si nu de date stiintifice concludente).
u toate acestea, de-a lungul timpului, observatia empirica a cristalizat o serie de concepte necesare explicarii fenomenului criminogen, a furnizat date de studiu (fara a fi considerate concepte absolute).

Observatia stiintifica, foloseste reguli si principii de observatie complexe de percepere, definire si analiza a fenomenului criminal. Observatia stiintifica foloseste date concrete si veridice, fiind bazata pe puterea de explicitare si de sinteza a cercetatorului, detasata de prejudecati si de subiectivism.Observatia, ca metoda de percepere directa a crimei, a criminalului sau a victimei, se realizeaza prin urmatoarele mijloace:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.