Principalele forme de organizare contabila

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.92

nivel: Facultate

In consecinta, oicare ar fi acestea, contabilitatea moderna este organizata in asa numitul dublu circuit, sau mai exact, pe doua paliere, adica:(a). contabilitatea financiara presupune urmarirea, controlul si prezentarea fidela a patrimoniului, in ansamblu si pe structura, a situatiei financiare si rezultatului exercitiului, prin intermediul documentelor de sinteza, in scopul furnizarii informatii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele forme de organizare contabila

In consecinta, oicare ar fi acestea, contabilitatea moderna este organizata in asa numitul dublu circuit, sau mai exact, pe doua paliere, adica:(a). contabilitatea financiara presupune urmarirea, controlul si prezentarea fidela a patrimoniului, in ansamblu si pe structura, a situatiei financiare si rezultatului exercitiului, prin intermediul documentelor de sinteza, in scopul furnizarii informatiilor necesare elaborarii deciziilor economice. Are un caracter unitar pentru toti agentii economici, se organizeaza pe baza unor norme elaborate de autoritati.

(b) contabilitatea interna de gestiune (numita si analitica sau manageriala) are ca scop urmarirea in detaliu a gestiunii interne a unitatii, calcularea costurilor de productie,de achizitii,de transfer,de vanzare; stabilirea rentabilitatii pe produse, lucrari, servicii, intocmirea bugetelor pe feluri de activitati, furnizarea de informatii necesare in procesul decizional.
Sistemul unic de contabilitate, cu ambele sale paliere, prezinta particularitati semnificative in functie de sfera de activitate la care se refera, astfel ca trebuie sa se mai faca distinctie intre :

Functia de inregistrare si prelucrare a datelor consta in consemnarea, potrivit unor principii si reguli proprii, a proceselor si fenomenelor economice ce apar in cadrul unitatilor patrimoniale si se pot exprima valoric.Functia de informare consta in furnizarea de informatii privind structura si dinamica patrimoniului, a situatiei financiare si rezultatelor obtinute in scopul fundamentarii deciziilor. Contabilitatea are o functie de informare interna (pentru conducerea unitatii) si o functie de informare externa (a tertilor).

Functia de control gestionar consta in verificarea cu ajutorul informatiilor contabile a modului de pastrare si utilizare a valorilor materiale si banesti, de gospodarire a resurselor, controlul respectarii disciplinei financiare etc.Functia juridica - datele furnizate de contabilitate si documentele de evidenta servesc ca mijloc de proba in justitie, pentru a dovedi realitatea unor operatii economice si a stabili raspunderea patrimoniala pentru pagubele produse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.