Principalele elemente ale limbajului muzical

7x puncte

categorie: Muzica

nota: 10.00

nivel: Facultate

"Intensitatea si timbrul", celelalte doua capacitati expresive ale sunetelor, confera melodiei noi posibilitati de expresie (infrumusetare), neconstituind insa elemente de ordin morfologic.
Intrucat melodia se aseaza in tipare arhitectonice, precise, inteligibile "forma" va fi iarasi un factor al expresiei artistice. Din conceptul de forma, deriva elementele de "frazare si articulatie muzic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele elemente ale limbajului muzical

"Intensitatea si timbrul", celelalte doua capacitati expresive ale sunetelor, confera melodiei noi posibilitati de expresie (infrumusetare), neconstituind insa elemente de ordin morfologic.
Intrucat melodia se aseaza in tipare arhitectonice, precise, inteligibile "forma" va fi iarasi un factor al expresiei artistice. Din conceptul de forma, deriva elementele de "frazare si articulatie muzicala".

Discursul muzical constituie, ca si cel vorbit, un act de comunicare ce respecta anumite principii si legi sintactice privind constructia frazelor (topica), articulatia elementelor componente, respiratia corespunzatoare (punctuatia).
Respectarea acestor principii asigura actului artistic al interpretarii operelor muzicale claritate, limpezime si logica.
Motivul melodic" (exista si motive de substrat armonic) este format dintr-un grup de sunete organizate intr-o entitate artistica exprimand un continut ideatic si emotiv clar conturat. Motivele melodice, ca dimensiune, sunt variate: unele foarte scurte -alcatuite din putine sunete -altele mai dezvoltate.
Exemple din creatia muzicala:

Perioada este elementul sintactic alcatuit din doua sau mai multe fraze melodice (respectiv armonice), reunite intr-o exprimare gramaticala completa. Deci, perioada este alcatuita din doua trei fraze, de obicei de intindere egala, legate prin continut , completa si unitara.
Ea reprezinta o idee finita sau chiar un sir intreg de idei.
Forma cea mai simpla si clara a frazarii muzicale are o structura binara, in care "doua motive" (un antecedent si un consecvent) alcatuiesc o "fraza", iar "doua fraze" compun o "perioada".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.