Principalele domenii de activitate a Consiliului Europei

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 6.83

nivel: Facultate

Referat despre Principalele domenii de activitate a Consiliului Europei
Pentru a extinde aria drepturilor recunoscute la nivel european, în 1961 a fost deschisă spre semnare, la Torino, Carta socială europeană. Intrată în vigoare în 1965 (si completată prin mai multe protocoale), aceasta urmăreste protectia drepturilor sociale si economice fundamentale. Carta, alături de Protocolul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele domenii de activitate a Consiliului Europei

Referat despre Principalele domenii de activitate a Consiliului Europei
Pentru a extinde aria drepturilor recunoscute la nivel european, în 1961 a fost deschisă spre semnare, la Torino, Carta socială europeană. Intrată în vigoare în 1965 (si completată prin mai multe protocoale), aceasta urmăreste protectia drepturilor sociale si economice fundamentale. Carta, alături de Protocolul aditional din 1988, grupează aceste drepturi si libertăti în două categorii: pe de o parte, drepturile referitoare la conditiile de muncă si, pe de altă parte, pe cele legate de coeziunea socială.

Aplicarea Cartei de către statele ce au ratificat-o este supusă controlului unui sistem international. Statele candidate au obligatia de a prezenta periodic rapoarte referitoare la stadiul si situatia aplicării Cartei, aceste rapoarte fiind examinate de Comitetul european al drepturilor sociale (CEDS).

Carta socială europeană a fost revizuită în 1996, această actualizare urmărind extinderea textului asupra unor noi categorii de drepturi. Carta socială revizuită a intrat în vigoare în 1999. Una dintre preocupările majore ale Consiliului Europei este si protectia minoritătilor nationale. Astfel, Comitetul Ministrilor a adoptat, în 1994, Conventia-cadru privind protectia minoritătilor nationale (intrată în vigoare în 1995), deschisă spre semnare atât statelor membre, cât si celor nemembre. Acest text reprezintă primul instrument multilateral, obligatoriu din punct de vedere juridic, de protectie a minoritătilor nationale. Modul în care sunt respectate obligatiile ce revin statelor este supus monitorizării Comitetului Ministrilor, ajutat de un Comitet consultativ format din 18 experti independenti.

Organizatii europene si euroatlantice
Sistemul de protectie pus la dispozitie de Conventia europeană a drepturilor omului este completat si prin adoptarea, în 1997, a Conventiei privind prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Obiectivul principal al acestui document este de a asigura conditii umane de detentie pentru persoanele din închisori, comisariate de politie sau institutii psihiatrice. Tot în acelasi scop a fost constituit si Comitetul european pentru prevenirea torturii (CPT), format din experti independenti.

O atentie specială este acordată si democratiei la nivel local. Conferinta Europeană a Puterilor Locale, creată încă din 1957 si devenită, din 1983, Conferinta Permanentă a Puterilor Locale si Regionale din Europa, pentru a fi ulterior transformată în Congres al Puterilor Locale si Regionale, precum si diferitele texte consacrate acestui domeniu (Carta europeană a autonomiei locale, Conventia europeană privind participarea străinilor la viata publică la nivel local, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare) sunt exemplul concret al importantei acordate democratiei locale.

Din perspectiva Consiliului Europei, „una dintre bazele unei societăti democratice este existenta unei democratii locale si regionale solide si eficace, conformă principiului subsidiaritătii inclus în Carta europeană a autonomiei locale, potrivit căruia exercitarea puterii publice revine de preferintă autoritătilor cele mai apropiate de cetăteni, tinând cont de amploarea si natura sarcinilor publice, precum si de exigentele eficientei si economiei” Carta autonomiei locale este un instrument care prezintă fundamentele democratiei locale, identifică limitele acesteia, prevede o protectie legală a autonomiei locale. De asemenea, Consiliul desfăsoară multiple activităti privind ecatia, tineretul si sportul.

Cooperarea juridică
Rolul esential al Consiliului Europei în spatiul juridic european si, în acelasi timp, de promotor al concretizează în cele peste 190 de conventii si acorduri. În strânsă legătură cu scopul său prim, de a contribui la afirmarea si consolidarea valorilor politice, culturale si juridice comune, cooperarea la nivel juridic se traduce prin câteva elemente esentiale: suprematia dreptului în relatiile interne si internationale, modernizarea si armonizarea legislatiilor nationale, eficientizarea justitiei prin simplificarea procedurilor, lupta împotriva criminalitătii organizate, a coruptiei, identificarea de solutii la problemele juridice generate de noile realităti tehnico-stiintifice.

Actiunea în planul cooperării juridice a Consiliului Europei îsi dovedeste importanta si eficienta si prin posibilitatea pe care statele nemembre o au de a adera la diferite conventii, astfel încât putem spune că această organizatie este un promotor al cooperării juridice internationale si nu doar europene. De asemenea, Consiliul contribuie la dezvoltarea dreptului international public si la apropierea diferitelor viziuni în acest domeniu prin intermediul discutiilor în cadrul Comitetului ad-hoc al consilierilor juridici pentru dreptul international public (CAHDI).

În 1990, Consiliul Europei a decis constituirea unei Comisii europene pentru democratie prin drept (denumită si Comisia de la Venetia). Scopul acestei Comisii este de a studia principiile si tehnicile constitutionale, legislative si administrative care permit punerea în practică a principiilor fundamentale ale Consiliului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.