Principalele dispozitive ale calculatorului

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.79

nivel: Gimnaziu

Dispozitive de intrare :

1) Tastaura este un dispozitiv de intrare care face parte obligatoriu din configurația minimă a unui calculator. Prin intermediul ei utilizatorul poate să transmită comenzi și să introducă date. Tastele de pe tastatură sunt împărțite în 4 blocuri de taste :
...

4) Trackpad-ul este format dintr-o suprafață de lucru sensibilă la atingere,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele dispozitive ale calculatorului

Dispozitive de intrare :

1) Tastaura este un dispozitiv de intrare care face parte obligatoriu din configurația minimă a unui calculator. Prin intermediul ei utilizatorul poate să transmită comenzi și să introducă date. Tastele de pe tastatură sunt împărțite în 4 blocuri de taste :
...

4) Trackpad-ul este format dintr-o suprafață de lucru sensibilă la atingere, pe care utilizatorul poate deplasa degetul pentru a muta cursorul pe ecranul calculatorului. Dispozitivul este dotat cu două taste care corespund celor două butoane ale mouse-ului.

5) Creionul optic folosește o celulă fotoelectrică, prin care este semnalată calculatorului poziția de pe ecran. Creionul este deplasat pe ecran în poziția și se apasă un buton sau se apasă cu creionul pe ecran, pentru confirmarea alegerii.

6) Tableta grafică și creionul sau pucul formează un ansamblu de dispozitive de intrare care conține o suprafață de lucru și un dispozitiv de indicare folosit pentru a trasa un desen. Suprafața de lucru este tableta grafică, iar dispozitivul de indicare poate fi un puc sau un creion. Pocul este prevăzut cu butoane pentru a confirma locația aleasă.

7) Ecranul tactil este un ecran special de calculator, acoperit cu o suprafață de plastic pe care sunt afișate diferite simboluri grafice. Prin indicarea cu degetul a acestor simboluri se declanșează execuția unei comenzi. Aceste dispozitive de intrare se folosesc în general pentru a obține rapid informații. Tendința actuală este de a se înlocui mouse-ul cu ecranul tactil.

8) Joystick-ul este un dispozitiv format dintr-o bază pe care sunt montate o manetă și mai multe butoane de control. Prin acționarea butoanelor de control se declanșează diferite evenimente pe ecran, iar prin mișcarea manetei în diferite direcții, se deplasează un obiect pe ecran.

9) Scanerul este un dispozitiv dee intrare prin care pot fi citite imaginile grafice. Imaginea pe care o citește scanerul este o suprafață formată din puncte. Fiecare punct este definit printr-un cod de culoare, obținându-se versiunea digitală a imaginii.Scanerul este caracterizat de :
Rezoluție. Reprezintă numărul de puncte pe inci pe care le poate citi scanerul.
Număr de culori. Reprezintă setul de culori care sunt codificate de scaner.
Viteza de scanare. Reprezintă viteza cu care un scaner citește și prelucrează oimagine.10) Cititorul de cod de bare este un dispozitiv de intrare prin care se baleiază codurile de bare de pe diferite produse. Este util în magazine, pentru a transmite informații despre produsele vândute.

Dispozitive de ieșire :

1) Monitorul este un dispozitiv de ieșire pe care sunt afișate diverse informații sau imagini. Monitorul trebuie să primească semnal din placa video pentru a afișa ceva pe ecran. Culorile de pe ecran sunt compuse din trei culori de bază : roșu, verde și albastru (sistemul RGB). Monitorul este caracterizat prin :
Diagonală (exprimată în inci)
Rezoluția – reprezintă numărul de pixeli de pe ecran
Numărul de culori

2) Imprimanta este un dispozitiv de ieșire prin care calculatorul comunică rezultatele obținute în urma prelucrării, prin intermediul unui suport de informație : hârtia. În general, o imprimantă este are următoarele componente : un mecanism de tipărire, un mecanism de pentru antrenarea hâtiei, un panou cu butoane și LED-uri și două cabluri (unul pentru alimentarea cu curent și unul de conectare la calculator). O imprimantă este caracterizată de următoarele elemente :

Rezoluția
Viteza de tipărire
Dimensiunea maximă a hârtiei

În funcție de mecanismul de tipărire, există trei tipuri de imprimante :

Jet cu cerneală. Acest tip de imprimantă aruncă un jet de cerneală cu o anumită intensitate. Este tipul de imprimantă folosită cel mai des.
Laser. Acest tip de imprimantă tipărește prin polarizarea electrostatică a unui cilindru, care atrage o substanță numită toner. Are ca domeniu de utilizare aplicațiile de procesare a publicațiilor, având cel mai ieftin mod de tipărire.
Termică. Acest tip de imprimantă realizează tipărirea prin fixarea termică a vaporilor de cerneală pe o hârtie specială. Datorită calității foarte bune la tipărire, dar și a prețului ridicat este folosita la lucrari de artă și la grafica profesională.

3) Alte dispozitive de ieșire :

Ploterul
Boxele
Sintetizator de muzică
Sintetizator de voce

Dispozitive de intrare-ieșire :
Modem-ul
Placa de rețea
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.