Principalele concepte ale imagologiei istorice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Conceptul de reprezentare sociala a fost introdus de Durkheim. El a elaborat acestz concept sub denumirea de reprezentare colectiva. In acceptiunea sociologului francez reprezentarile sociale constituie o clasa foarte generala de fenomene psihice si sociale, ingloband stiinta, ideologia, miturile. In conceptia lui Durkheim, constiinta colectiva, care este difuza si independenta de conditiile parti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele concepte ale imagologiei istorice

Conceptul de reprezentare sociala a fost introdus de Durkheim. El a elaborat acestz concept sub denumirea de reprezentare colectiva. In acceptiunea sociologului francez reprezentarile sociale constituie o clasa foarte generala de fenomene psihice si sociale, ingloband stiinta, ideologia, miturile. In conceptia lui Durkheim, constiinta colectiva, care este difuza si independenta de conditiile particulare ale indivizilor, reuneste psihismele acestora intr-o reprezentare comuna tuturor membrilor unui grup social.

Aceasta reprezentare comuna, constituita din ansamblul credintelor si sentimentelor membrilor unei societati, formeaza un "sistem" determinant, care are viata sa proprie. Constiinta colectiva se manifesta prin rituri, institutii si traditii.Reprezentarile colective, in aceasta conceptie, sunt rezultatul actiunilor si reactiilor de schimb care se produc intre constiintele elementare si constituie o individualitate psihica de un gen nou.

Aceste reprezentari sunt sociale, ca produse ale unor caracteristici comune unui grup de indivizi sau unei societati, si sunt psihologice, intrucat atat perceptia realitatii cat si organizarea gandirii sunt activitati pur individuale.Reprezentarile colective, asa cum sunt ele concepute de Durkheim, delimiteaza aspectul indivuidual de cel social si elementele perceptive de cele intelectuale: "Un om care nu ar gandi prin concepte nu ar fi om; intrucat, o data redus la simplele perceperi individuale, el nu ar fi o fiinta sociala, ci ar fi nediferentiat si animal",

"A gandi conceptual nu inseamna numai a izola si grupa un ansamblu de caractere comune unui anumit numar de obiecte; inseamna a subsuma ceea ce este variabil la ceea ce este permanent, individualul la social".
Durkheim nu a rezolvat problema rearezentarilor sociale. El a analizat conceptul de reprezentari colective si l-a utilizat atat cat I-a permis demersul sociologic. Abordarea lui Durkheim este o abordare statica, empirista, care nu I-ar fi permis, in nici un fel, sa rezolve satisfacator aceasta problema.

Serge Moscovici, in lucrarea Fenomenul reprezentarilor sociale, arata ca Durkheim a afirmat necesitatea ca reprezentarile sociale sa fie studiate de catre psihologia sociala si nu de catre sociologie: "Cat despre legile gandirii cplective, ele sunt complet necunoscute. Psihologia sociala, a carei sarcina este sa le defineasca, nu este altceva decat un cuvant care descrie tot felul de generalizari vagi, fara nici un obiect clar asupra caruia sa se aplece.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.