Principalele categorii de substante

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

La cea de a 16-a sa reuniune, Comitetul de experti ai O. 16216s185q M.S defineste farmacodependenta ca fiind "o stare psihica ori uneori chimica rezultand din interactiunea dintre un organism viu si un medicament, caracterizata prin modificari de comportament si prin alte reactii care cuprind, totdeauna, tendinta de a lua medicamentul, in mod continuu sau periodic, in scopul regasirii efectelor sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele categorii de substante

La cea de a 16-a sa reuniune, Comitetul de experti ai O. 16216s185q M.S defineste farmacodependenta ca fiind "o stare psihica ori uneori chimica rezultand din interactiunea dintre un organism viu si un medicament, caracterizata prin modificari de comportament si prin alte reactii care cuprind, totdeauna, tendinta de a lua medicamentul, in mod continuu sau periodic, in scopul regasirii efectelor sale psihice si cateodata, pentru a evita neajunsurile privarii. Aceasta stare poate sa fie insotita sau nu de toleranta. Acelasi individ poate fi dependent de mai multe medicamente."

Reactiile specialistilor in materie la luarea la cunostinta a acestei noi definitii n-au fost in intregime favorabile. Ca atare, pentru a defini cu mai multa acuratete notiunea juridica de drog, expertii renunta la controversata, de acum, distinctie dintre dependentele fizica si psihica introducand in terminologie "sindromul de sevraj" (simptomele - fizice si psihice - care apar in situatia in care un individ este privat de drogul care l-a adus in starea de dependenta) si recomanda substituirea "abuzului de droguri" cu "utilizarea nociva".

Pe parcursul dezvoltarii istorice a continutului lor notional, substantele si produsele dependogene s-au disociat in stupefiante si psihotrope. In conformitate cu prevederile "Conventiei unice asupra stupefiantelor" din anul 1961 se considera a purta aceasta denumire generica "orice substanta naturala sau sintetica ce figureaza pe lista stupefiantelor", adica pe cele patru tablouri-anexa ale respectivei conventii, ce au regimuri juridice aplicabile in mod diferit.

Potrivit insa Organului International de Control al Stupefiantelor (O.I.C.S.), care editeaza periodic lista galbena, consecinta a edificarii consecvente in timp a mecanismului international de control al drogurilor, apartenenta unor substante si produse in continutul altor tratate si conventii le poate califica automat drept stupefiante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.