Principalele caracteristici ale apelor uzate si efectul lor asupra receptorului

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Apele uzate rezultate la fabricarea ingrasamintelor anorganice contin, in primul rand, compusi ai azotului (amoniu, azotiti, azotati, uree, melamina), fosforului si potasiului, componente, din care sunt alcatuite produsele finite. Aceste ape mai contin si o serie de compusi aflati in materiile prime ca: fluoruri din apatite si alte roci fosforice, calciu, magneziu, metale din corodarea instalatiil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principalele caracteristici ale apelor uzate si efectul lor asupra receptorului

Apele uzate rezultate la fabricarea ingrasamintelor anorganice contin, in primul rand, compusi ai azotului (amoniu, azotiti, azotati, uree, melamina), fosforului si potasiului, componente, din care sunt alcatuite produsele finite. Aceste ape mai contin si o serie de compusi aflati in materiile prime ca: fluoruri din apatite si alte roci fosforice, calciu, magneziu, metale din corodarea instalatiilor, a catalizatorilor etc.

Apele rezultate la diferite instalatii, au concentratii suficient de mari ca sa fie rentabila recuperarea si reciclarea lor in procesul de productie. In functie de ingrasamantul produs, de tehnologia aplicata, de gradul de recirculare aplicata, compozitia apelor prezinta carateristici diferite:Efluentul total a unei uzine care produce azotat de amoniu, uree, amoniac si acid azotic contine in compusi ai azotului (amoniu, azotati, CCO).

Influenta acestor ape se manifesta prin actiunea componentelor sale: amoniul in functie de pH poate apare sub forma toxica de amoniac, azotatii sunt toxici pentru mamifere (in stomac se reduc la azotiti, care ajunse in sange produc boala numita methemoglobinemia). Fiind si nutrienti sunt asimilati de alge, contribuind alaturi de fosfor la dezvoltarea acestora, cu consecinte nedorite: miros dezagreabil, deficit de oxigen etc.Apele uzate de la uzinele de ingrasaminte pe baza de fosfati, pe langa componentele cu azot contin si concentratii ridicate de compusi cu fosfor, aciditate si fluoruri.

5.3. Apele uzate provenite din minerit (extractie si prelucrare)
Extractia minereurilor in exploatari organizate in subteran sau la suprafata este asociata unor modificari locale importante ale configuratiei scoartei terestre, care afecteaza sensibil regimul hidrologic regional, atat sub aspect cantitativ, prin amplificarea debitelor de apa de suprafata infiltrate in stratele inferioare ale litosferei, cat si calitativ prin cresterea concentratiei unor compusi solubili si insolubili (pH, ioni metalici, sulfati, suspensii etc).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.