Primul razvoi civil - Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.28

nivel: Facultate

"Putin le pasa sub ce guverAZnare traiesc, numai sa poata ara si merge la piata". In unele comitate, puritanii si anglicanii, regalistii si parlamentarii semnau pacte de neutralitate. Mai tarziu, cand sovaitorii vor constata ca cele doua tabere ii tin de rau pe neutri, vor lua si ei, in sila, pozitie pentru una sau alta din parti. Uneori un sinAZgur squire hotarat antreneaza pe toti gentilomii din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primul razvoi civil - Anglia

"Putin le pasa sub ce guverAZnare traiesc, numai sa poata ara si merge la piata". In unele comitate, puritanii si anglicanii, regalistii si parlamentarii semnau pacte de neutralitate. Mai tarziu, cand sovaitorii vor constata ca cele doua tabere ii tin de rau pe neutri, vor lua si ei, in sila, pozitie pentru una sau alta din parti. Uneori un sinAZgur squire hotarat antreneaza pe toti gentilomii din vecinatatea sa. Arendasii ii urmau pe seniorii lor. Petrecaretii tineau cu regele pentru ca puritanii reAZprezentau austeritatea; oamenii apartinand difeAZritelor secte erau in favoarea parlamentului pentru ca sperau (in mod gresit) ca le va asigura libertatea religioasa.

Se poate spune ca Nordul catolic si VesAZtul erau mai curand alaturi de rege, Sudul si Estul alaturi de parlament, dar frontierele acestea nu au fost niciodata bine delimitate. Nici un moment tabeAZrele in lupta n au depasit a patruzecea parte din populatia tarii, si in bataliile cele mai importante din timpul razboiului civil au fost cel mult doua zeci de mii de combatanti de fiecare parte.

II. Ar putea starni mirarea ca o tara care in alte imprejurari fusese framantata de patimi atat de puAZternice se arata aproape apatica in aceasta epoca reAZvolutionara. Dar in 1641 doctrinele si intentiile celor doua partide erau confuze. Nimeni din tabara parlaAZmentara nu dorea, la inceputul razboiului, sa-l doAZboare pe Carol Stuart. Nimeni nu si imagina ca ar fi posibil sa se lipseasca de el.

Parlamentul voia nuAZmai sa se asigure de persoana regelui si sa-l desAZparta de sfetnicii sai rai. Essex, general al armatelor parlamentare, recomanda trupelor sale sa fie prudente, caci, spunea el, "un rege invins ramane tot rege, dar noi, daca vom fi invinsi, nu vom fi decat niste razvratiti si niste tradatori". Ideea despre caracterul sacru al regalitatii, pe care secole de a randul de respect fata de ea o intiparisera in mintile oamenilor, ramanea intacta. Cand, la inceputul razAZboiului, regele "ridica stindardul sau" aproape de Nottingham, aceasta ceremonie simbolica a miscat inimile multora care, in sinea lor, dadeau dreptate parlamentului.

III. Si, totusi, scena esuase. Ploua. Carol, pedant si maniac, asa cum erau toti din familia Stuart, il corecta mereu pe crainicul care citea proclamatia. Vantul pravalise stindardul in noroi. Oricum insa, era drapelul regelui. Vazandu-l, multi se gandeau, ca sir Edmund Verney, ca, oricat ar fi ei de partea Bibliei si a pariamentului, nu puteau parasi la neAZnorocire un suveran de la care mancasera paine. Si astfel multi aparara din loialism o cauza care nu li se parea justa.

Dintre cei neutri, unii erau de acord cu ideile politice ale parlamentarilor, dar nu voiau sa se atinga nimeni de cartea lor de rugaciuni; altii, adversari ai bisericii anglicane, tineau cu regele. Atata confuzie nu putea da nastere nici unui fel de entuziasm. In realitate, era vorba - in aceasta tara bogata si relativ fericita - nu atat de o adevarata revolutie, care e totdeauna provocata de mari tulburari economice, ci de ceea ce s ar chema astazi o lupta intre partide.

In lipsa unui mecanism constitutional, dezbaterea parlamentara lua forma unei batalii corp la corp. Vor trebui sa vina calamitatile unui razboi civil pentru a da nasAZtere tolerantei politice, asa cum in alte tari, erorile persecutiilor vor impune toleranta religioasa.
IV. Iau parte activa la razboi - in ambele taAZbere - cei mai buni oameni ai natiunii. Astfel ca lupta va fi destul de umana. Bataliile vor fi sangeroase, pentru ca soldatii sunt viteji, dar prizonierii, in afara de irlandezi si preotii catolici, vor fi bine tratati.

Fiecare din cele doua tabere se lauda ca este o armata crestina. Inainte de intrarea in lupta, fiecare comandant ordona sa se faca o slujba reAZligioasa. Si o parte si cealalta ii reproseaza adverAZsarului pacatele sale. "In armata noastra - spune un regalist - se comit doar pacate omenesti: ne place vinul, ne plac femeile; pe cind voi aveti pacate diavolesti: spiritul orgolios si razvratirea".

Daca vitejia si credinta luptatorilor erau fara margini, in schimb stiinta lor militara era, cel putin la inceput, mediocra. Indelunga perioada de pace de sub domnia dinastiei Tudor a facut sa fie uitata arta razboiului. Unii sefi de armata, ca nepotul lui Carol, Rupert, fiul electorului palatin, mare cavaler, dar prost tactician, au avut sarcini de comanda pe continent.

Altii, ca un oarecare Oliver Cromwell din armata puritana, au citit doar lucrari de straAZtegie. Cei mai multi se arunca in lupta la noroc. Serviciile de informare merg atat de prost incat armatele abia de reusesc sa se intalneasca. La in-ceput Carol avea un plan, acela de a inconjura Londra; parlamentul n are nici unul, in afara doar de a-l prinde pe rege viu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.