Primul razboi mondial

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Unele din primele actiuni ale razboiului au avut loc departe de Europa, in Africa si in Oceanul Pacific. Pe data de 8 august 1914, un contingent mixt compus din unitati franceze si britanice au atacat protectoratul Togoland. Pe data de 10 august, forte germane din Namibia au atacat Africa de Sud. Noua Zeelanda a ocupat Samoa germana pe data de 30 august, 1914, si pe data de 11 septembrie, forta au[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primul razboi mondial

Unele din primele actiuni ale razboiului au avut loc departe de Europa, in Africa si in Oceanul Pacific. Pe data de 8 august 1914, un contingent mixt compus din unitati franceze si britanice au atacat protectoratul Togoland. Pe data de 10 august, forte germane din Namibia au atacat Africa de Sud. Noua Zeelanda a ocupat Samoa germana pe data de 30 august, 1914, si pe data de 11 septembrie, forta australiana, Australian Naval and Military Expeditionary Force a aterizat pe insula Neu Pommern, care era o parte a Noii Geuinea. Pe parcursul unor luni, fortele Antantei au acceptat capitularea mai multor unitati germane in Oceanul Pacific. Lupte crancene au continuat pe teritoriul Africii, pe parcursul intregului razboi.

In Europa, Germania si Austro-Ungaria au suferit dificultati de comunicare despre intentiile exacte ale celor doua armate aliate. Initial, Germania garantase ca o sa sustina invazia Austro-Hungara a Serbiei, dar interpretarile acestei decizii variau. Liderii Austro-Ungariei credeau ca Germania va apara flancul lor nordic contra Rusiei, insa Germania planificase ca Austro-Ungaria sa-si concentreze fortele contra Rusiei, astfel incat Germania sa poata lupta contra Frantei pe frontul de vest. Aceasta stare instabila a fortat armata Austro-Ungara sa-si diminueze rezervele in sud, pentru a intalni fortele ruse la nord. Armata sarba, venind dinspre sudul tarii, s-a confruntat cu armata austriaca in Batalia de la Cer pe 12 august, 1914.

Sarbii au ocupat pozitii defensive contra austriecilor. Primul atac a avut loc pe 16 august, intre elemente ale diviziei XXI Austro-Ungara si elemente ale Diviziei Combinate a Serbiei. Lupta a avut loc noaptea si nici un oponent nu s-a evidentiat pana ce Stepa Stepanovic nu a regrupat fortele sarbe. Trei zile mai tarziu, fortele austriece s-au retras peste Dunare, dupa ce au suferit pierderi de 21.000 de morti si raniti, in timp ce Serbia de doar 16.000. Acest punct a marcat prima victoria a aliatilor in razboi. Austria nu a putut sa-si atinga imediat scopul - sa elimine Serbia, si astfel devenise necesar pentru Germania sa pastreze soldati pe doua fronturi.

Planul Germaniei pentru razboi (numit Planul Schlieffen) consta dintr-un atac rapid si distructiv contra Frantei, astfel incat Germania sa-si poata transfera fortele pe frontul de est, contra Rusiei (care se mobiliza mai lent). In loc de o invazie directa a Frantei dinspre est, strategii germani considerau ca era mai prudent sa atace Franta dinspre nord. Pentru a proceda astfel, armata germana trebuia sa treaca prin Belgia. Germania a cerut dreptul de trecere de la guvernul Belgiei, cu promisiunea ca, daca acesta va consimti, vor trata Belgia ca pe un aliat al Germaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.