Primul mesaj scris din istoria omenirii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Descoperim nume romanesti fara sens care, in antichitate, 7.000 de ani in urma isi aveau sensul lor. Asa ca teoria nestiintifica lansata de unii cercetatori sumerieni privind originea sumeriana a tablitelor de la Tartaria, "copiate" ori "uitate" de un negustor sumerian ratacit prin Transilvania acum 7.000 de ani, cu 1.000 de ani inaintea nasterii Sumerului este eronata (ca sa spunem frumos). Faptu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primul mesaj scris din istoria omenirii

Descoperim nume romanesti fara sens care, in antichitate, 7.000 de ani in urma isi aveau sensul lor. Asa ca teoria nestiintifica lansata de unii cercetatori sumerieni privind originea sumeriana a tablitelor de la Tartaria, "copiate" ori "uitate" de un negustor sumerian ratacit prin Transilvania acum 7.000 de ani, cu 1.000 de ani inaintea nasterii Sumerului este eronata (ca sa spunem frumos). Faptul ca in Ardealul nostru, zeul Sumerului, Saue, a fost la el acasa cu o mie de ani inainte de a apare in Mesopotamia - Sumer, nu face decat sa arate migrarea carpato-danubienilor spre acele locuri.

Este ciudat faptul ca ei, sumerienii, stiau sa prelucreze aurul, metal care nu se gaseste in acea zona. In schimb, il gasim (sau mai bine zis, il gaseam) la noi acasa. Tracii au fost cei mai mari mesteri aurari ai antichitatii. Tot ei, sumerienii, au introdus roata si carul, gasite in Europa pe teritoriul Daciei ca fiind plecate de aici.
Sumerienii precum cealalta ramura carpato-danubiana-ariana, care va cotropi India, erau albi, adorau ca zeu pe Saue, in timp ce populatia cotropita, negroida - vor fi numiti "Sag-gig" capete negre, avand ca zeita pe "Gula".

Dar sa vedem daca, de acum 7,000 de ani mai putem gasi cuvinte asemanatoare, romano-sumeriene: Agar (ugar)-ogor, annu-timp (an), ap-apa, ara-a strivi, aradu-sclav (argat), Bahar-olar(pahar), Bau Bau-sotia regelui razboiului, Buluuh-a pleca in graba (buluc), butuk-ruptura (butuc), dur-cetate de piatra, hidu-paznic de noapte (haiduc), la-la, lu-ai lui (lu), maru-amar, nu-nu, sa-a sa, salatu-a insela, suti-a pune mana pe ceva, a lua, a suti, ussuru-a elibera, a usura, zu-tu.

Dupa cum vedem, realitati de acum 7.000 de ani se mai pastreaza in limbaj, toponimie si hidronimie. Cum era si de asteptat, nu putini au fost aceia care si-au pus intrebarea - ipoteza de lucru - daca nu cumva aceasta scriere pictografica este stramosul unor alfabete europene cum este cel grecesc (vechi), etrusc si in cele din urma, cel latin. Despre posibilitatea ca si dacii sa-si fi avut un alfabet al lor, asemanator celui latin, dar nu identic, se vorbeste mai cu sfiala, desi altii o recunosc fara sa ezite.

Episcopul vizigotilor, Wulfila (311-384 e.n.) recunoaste de exemplu, ca pentru traducerea Bibliei in limba gotica a fost folosit un alfabet romanesc, nu latin, al bastinasilor de la nord de Dunare, pe care l-a adaptat la nevoile limbii sale - scrierea runica. Bogdan Petriceicu Hasdeu, in cercetarile sale, a dat peste un manuscris latin din secolul al XV-lea, al maghiarului Simion de Keza, in care se spune ca secuii, la asezarea lor in Campia Panonica, mai spre munte, erau invecinati cu Vlahii (Blackis) de la care au deprins "literele vlahice", motiv pentru care, la cererea papei Silvestru, regele Stefan a dat ordin pentru inlocuirea acestui sistem vechi de scriere, care era foarte raspandit, cu scrierea latina.

Intamplarea face ca tot ei ungurii, sa descopere in colectia de manuscrise a Academiei de Stiinte Maghiare un manuscris cu o scriere criptografica, zic ei, careia nu i-au gasit inca "cheia". Este vorba de controversatul Codex Rohonczi, redactat, dupa cum ne spune cercetatorul Ariton Vraicu, "in secolele XII-XIII, in limba populara (?) si realizat cu caracterele scrierii dacice".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.