Primul caz de terapie al unui fibrom uterin prin embolizare a arterelor uterine

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

Procedura a inceput prin punctionarea arterei femurale externe drepte, imediat sub ligamentul inghinal, folosind tehnica Seldinger, urmata de montarea unei teci arteriale 5F de 11 cm. lungime. Prin teaca s-a introdus un cateter tip Cobra-I de 5F, coaxial cu un ghid hidrofil Terumo de 0.035 inches, in artera iliaca comuna dreapta. Apoi prin tehnica de A cross-over >> cateterul traverseaza bifurcat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primul caz de terapie al unui fibrom uterin prin embolizare a arterelor uterine

Procedura a inceput prin punctionarea arterei femurale externe drepte, imediat sub ligamentul inghinal, folosind tehnica Seldinger, urmata de montarea unei teci arteriale 5F de 11 cm. lungime. Prin teaca s-a introdus un cateter tip Cobra-I de 5F, coaxial cu un ghid hidrofil Terumo de 0.035 inches, in artera iliaca comuna dreapta. Apoi prin tehnica de A cross-over >> cateterul traverseaza bifurcatia aortei si coboara in artera iliaca comuna stanga.

Se continua cateterizarea prin directionarea sondei in artera iliaca interna stanga si din aceasta in artera uterina stanga (fig.3A). Dupa pozitionarea sondei cat mai aproape de ramurile din artera uterina care alimenteaza fibromul s-au injectat prin cateter fragmente mai mici de 1 mm de Tachocomb (fig.3B). Aceste particule au realizat intreruperea completa a fluxului sangvin la nivelul formatiunii tumorale.
Substanta de contrast folosita a fost Iopamiro-300 in cantitate de 75 ml.

In urma interventiei s-a obtinut reducerea cvasitotala a fluxului sangvin la nivelul nodulului fibromatos (fig.2).
Imediat dupa interventie pacienta a acuzat o usoara durere pelvina, dar care nu a necesitat medicatie analgezica si care a cedat spontan in aproximativ 90 de minute.In prima zi postembolizare se decide si se practica interventia chirurgicala care a constat in miomectomie si drenaj. Incizia in acest caz a fost mediana pubis - subombilic. S-a extras un nodul fibromatos cu dimensiunile de 80/90 mm. in conditii de sangerare minima.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.