Primitivi intr-o lume civilizata

1x punct

categorie: Istorie

nota: 8.85

nivel: Facultate

De-a lungul timpului, s-a incercat fondarea unei stiinte a politicului care sa cerceteze omul in forma sa de "homo politicus" si sa afle ce trasaturi comune au organizarile politice atat de diverse istoric si geografic. Astfel, destul de tarziu, a luat nastere ca o ramura a antropologiei avand ca specialitate aceasta cercetare. Regasim totusi antropologia politica, chiar daca nu era numita astfel,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primitivi intr-o lume civilizata

De-a lungul timpului, s-a incercat fondarea unei stiinte a politicului care sa cerceteze omul in forma sa de "homo politicus" si sa afle ce trasaturi comune au organizarile politice atat de diverse istoric si geografic. Astfel, destul de tarziu, a luat nastere ca o ramura a antropologiei avand ca specialitate aceasta cercetare. Regasim totusi antropologia politica, chiar daca nu era numita astfel, in "Politica" lui Aristotel care considera omul, in starea sa naturala, politic.

Scrierea sa vizeaza mai mult descoperirea legilor de catre oameni si putem incadra in aceasta categorie ca facand parte din antropologia politica "contractul social" pe care il regasim la Locke si Rousseau. Asadar antropologia politica este ramura specializata a antropologiei culturale consacrata analizei si descrierii etapelor crearii sistemelor politice cu structurile, procesele si reprezentarile proprii societatii primitive sau arhaice.

Ideea centrala a antropologiei evolutioniste, teorie aparuta in secolul al XIX-lea este studiul formelor incipiente ale umanitatii prin studierea triburilor asa-zise "primitive", pe motiv ca acestea se afla pe o treapta inferioara pe scara evolutiei, oferindu-ne astfel, informatii exacte despre modul in care ne-am dezvoltat noi "civilizatii".

1.Consideratii generale
In ziua de azi mai exista inca pe glob regiuni populate cu oameni care sunt numiti de unii cercetatori, "primitivi" datorita stadiului lor de cultura aflat pe o treapta inferioara noua, sau ii mai numesc "Naturvolker" incercand, de fapt, sa sublinieze apropierea lor de natura in ceea ce priveste modul lor de viata, comparativ cu noi, popoarele civilizate, ci nu ca ar fi complet lipsite de o anumita civilizatie. Dar ceea ce a starnit interesul etnologilor si, in special, istoricilor religiilor secolului XIX este religiozitatea acestor populatii tribale, plecand de la presupunerea ca astfel vor descoperi religia primordiala bazandu-se pe experientele si conceptiile religioase ale acestor populatii aflate pe o alta treapta a evolutiei.

Dar interesul nu este manifestat doar fata de religie ci fata de intreaga lor cultura, desi religiile si culturile acestor popoare sunt in ziua de azi, in mare masura muribunde.Cu toate ca nu exista inca informatii suficient de exacte in ceea ce priveste masura in care aceste popoare au spiritualitatea influentata in decursul timpului de culturile si marile religii, putem fi siguri ca exista "primitivi" in ziua de azi, desi putini, care traiesc intr-o izolare absoluta, fara prezenta vreunui contact cu popoarele civilizate.

Traiul acestor populatii si viata spirituala sunt dificil de cunoscut: pe de o parte, din cauza dialectelor si limbilor pe care le vorbesc si care, in mare parte au ramas inaccesibile si pe de alta parte, din cauza lipsei lor de incredere fata de aceia care vin sa ii cerceteze si sa-i cunoasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.