Primele actiuni organizate pentru utilizarea rationala a plantelor medicinale in tara noastra

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Facultate

In 1836 la Regensburg, in revista germana "Flora oder allegemeine Zeitung", i. Czihak publica sub titlul "Florae Moldoviae species" o lista nominala in limba latina cuprinzand 1116 specii de plante, valorificand cercetarile sale botanice efectuate impreuna cu farmacistul I. Szabo pe teritoriul Moldovei. Tot in colaborare, ei publica in 1863 in revista "Flora" din Regensburg - "Despre plantele medi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primele actiuni organizate pentru utilizarea rationala a plantelor medicinale in tara noastra

In 1836 la Regensburg, in revista germana "Flora oder allegemeine Zeitung", i. Czihak publica sub titlul "Florae Moldoviae species" o lista nominala in limba latina cuprinzand 1116 specii de plante, valorificand cercetarile sale botanice efectuate impreuna cu farmacistul I. Szabo pe teritoriul Moldovei. Tot in colaborare, ei publica in 1863 in revista "Flora" din Regensburg - "Despre plantele medicinale ce se intrebuinteaza la poporul roman la boalele animalelor si vitelor", lucrare care cuprinde si numeroase referiri la plantele medicinale intrebuintate de poporul roman in tratamentul bolilor.

Pentru reconstituirea tabloului cuprinzand remediile folosite de poporul nostru in prima jumatate a veacului trecut, sunt de mare folos lucrarile lui Constantin Varnav (1806-1877), initiatorul publicatiei "Povatuitorul sanatatii si al economiei, foaie periodica pentru poporul romanesc", cea dintai revista de popularizare a stiintelor la noi in tara. Insasi diversitatea sa inaugurata "Elemente de fiziografie a Moldovei" pentru obtinerea diplomei de doctor in medicina, sustinuta la Universitatea din Pesta in 1836 - cea dintai diploma a unui medic moldovean - constituie o incercare de descriere a elementelor naturii Moldovei.

Pe langa tabloul vast al geografiei, climatologiei, etnografiei, igienei si medicinii populare din Moldova, Varnav prezinta si o lista a remediilor terapeutice folosite in aceasta regiune a tarii: decoct de rostopasca sau terci de ceapa, zdrobit cu miere in oftalmologie; decoct de ramurele de Pyrus malus dulcis (par) - in scorbut; Tussilago farfara (podbal) - in tuse magareasca; ca medicamente pectorale (in boli de piept): lumanarea domnului, morcovul, papadia, bozul, brusturul, fragii si capsunile, nalba mare etc.; foi de tutun unse cu miere (extern) la cei cu pleurita (junghi).

Se incerca vindecarea colicilor cu spirt de Semen Anisi (anison), Verba Rutas (ruta), Centaurea minor (potroasca), Mentha officinalis (menta), Thymus vulgaria (cimbru de camp), Chelidonium majus (rostopasca). In abcesele torpide se stimuleaza colectarea cu ajutorul cepei coapte; ulceratile supurate se trateaza prin aplicarea de cataplasme cu decoct de Alchemillia vulgaris (cretisor) sau cu frunze triturate de limba-cainelui, altii cu frunze de plantago media (plescaita). La suferinzii de febra acuta se da ca bautura decoct de Vitis idaca (iarba-mare), iar in febra intermitenta se prescria apa distilata de Pulsatilla nigricantis (deditei) "data in doza atat de puternica incat sa produca varsaturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.