Primavara popoarelor - Revolutia Europeana 1848-1849

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Revolutia europeana din anii 1848-1849, prevazuta de eminentul ganditor politic francez, a fost cel mai important eveniment unitar, pe care l-a consemnat istoria, in perioada anilor 1815-1914. Au existat o multime de revolutii mai mari simai pline de succes in lumea moderna, dar nici una nu s-a raspandit mai rapid, mai profund simai cuprinzator, trecand peste frontiere sichiar peste oceane. Statut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primavara popoarelor - Revolutia Europeana 1848-1849

Revolutia europeana din anii 1848-1849, prevazuta de eminentul ganditor politic francez, a fost cel mai important eveniment unitar, pe care l-a consemnat istoria, in perioada anilor 1815-1914. Au existat o multime de revolutii mai mari simai pline de succes in lumea moderna, dar nici una nu s-a raspandit mai rapid, mai profund simai cuprinzator, trecand peste frontiere sichiar peste oceane. Statutul sau istoric provine din intelegerea sa ca un proces general european, chiar daca au persistat "diferente nationale" semnificative, datorate premiselor zonelor geo-politice foarte variate.

Cu o forta deosebita s-a manifestat ideologia nationala. De la Atlantic la Dunarea de Jos, din Danemarca pana in Sicilia, se vor ciocni forte revolutionare sicontrarevolutionare sise va manifesta asaltul victorios al "Congresului de la Viena" (Sfintei Aliante) impotriva Europei cuprinse de valul revolutiei. Aceasta prima revolutie potential globala ( a carei influenta directa poate fi detectata in insurectia de la Pernambuco din Brazilia- 1848 sicativa ani mai tarziu in indepartata Columbie) a fost de doua tipuri, in functie de ordinea in care au fost inscrise in program doleantele democratice sau cele nationale.

Totodata, este singura revolutie care a afectat in Europa, atat partile dezvoltate, cat sipe cele inapoiate ale continentului. A fost, in acelasitimp, cea mai raspandita sicea mai putin plina de succes dintre revolutiile de acest gen. La mai putin de 6 luni de la izbucnire, infrangerea ei universala era previzibila, iar la mai putin de 18 luni toate regimurile (cu exceptia unuia - Republica Franceza) pe care le-a rasturnat fusesera restaurate.

Aceasta "Primavara a popoarelor" s-a dovedit a fi foarte departe de a reprezenta punctul de cotitura, pentru o Europa doritoare de schimbare. Pentru aceasta, anul 1848/1849 ramane izolat, o uvertura, dar nu o opera principala, o poarta pentru o perioada care avea sa fie dominata de marile imperii doritoare de mentinere a echilibrului politic, dar sio perioada a aparitiei unor state nationale independente.
La originea valului revolutionar de la 1848 s-a aflat o criza economica complexa, dar sio dorinta din ce in ce mai puternica de afirmare nationala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.