Primarul

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta institutie a evoluat, rolul ei a crescut mai ales prin dispozitiile Legii de unificare administrativa din anul 1925. Primarul avea atributii in ceea ce priveste publicarea si executarea legilor si regulamentelor, in executarea deciziilor consiliului si ale delegatiei permanente. Ca sef al politiei comunale, avea dreptul de a lua masuri, pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice, salu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Primarul

Aceasta institutie a evoluat, rolul ei a crescut mai ales prin dispozitiile Legii de unificare administrativa din anul 1925. Primarul avea atributii in ceea ce priveste publicarea si executarea legilor si regulamentelor, in executarea deciziilor consiliului si ale delegatiei permanente. Ca sef al politiei comunale, avea dreptul de a lua masuri, pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice, salubritatii si igienei, politia spectacolelor si de igiena sociala.

In Legea administrativa din 1938 s-a prevazut ca primarul se numea de prefect, in comunele rurale si urbane, de catre rezidentul regal in comunele resedinta de judet si de catre rege in statiunile climaterice si municipii.
Prin Constitutia din 1948 si urmatoarele din prima etapa a perioadei comuniste, aceasta institutie dispare pentru a fi reintrodusa prin Legea nr. 57/1968.

Constitutia din 1991 stabileste ca primarul este o autoritate a administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase (art. 121 alin. 1) [2]. Primarul functioneaza in conditiile legii ca autoritate autonoma si rezolva treburile publice ale comunei sau orasului (art. 121 alin. 2 din Constitutie), fiind seful administratiei publice locale. El raspunde totodata in fata Consiliului local de buna functionare a acestei administratii (art. 66 alin. 2 din Legea nr. 215/2001).

Deci, primarul este atat agentul comunei, al orasului sau subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu persoanele fizice sau juridice din tara si din strainatate, precum si in justitie (art. 67 alin. 1 din Legea nr. 215/2001) dar, in anumite situatii, este si agent al statului - in exercitarea atributiilor de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara, precum si a sarcinilor ce-i revin din actele normative privitoare la recensamant, la organizarea si desfasurarea alegerilor,

la aducerea la cunostinta cetatenilor a legilor, a altor asemenea atributii stabilite prin legi, precum si a celor care asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constitutiei si ale legilor tarii, ale decretelor Presedintelui Romaniei, ale hotararilor Guvernului, ale actelor emise de ministere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, precum si a prevederilor hotararilor Consiliului judetean (art. 68 lit. a din Legea nr. 215/2001).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.