Prima ora de religie-eseu

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Gimnaziu

Potrivit legii în liceele etatizate religia nu mai este obiect de studiu. Motivul este real și evident. Nu există profesori formați special pentru această disciplină, care ridică spinoase probleme etice și filosofice.
Spre deosebire de un elev de gimnaziu, adolescentul ajuns în liceu poate și trebuie să beneficieze de liberul arbitru. Problemele „de suflet” nu pot fi exprimate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prima ora de religie-eseu

Potrivit legii în liceele etatizate religia nu mai este obiect de studiu. Motivul este real și evident. Nu există profesori formați special pentru această disciplină, care ridică spinoase probleme etice și filosofice.
Spre deosebire de un elev de gimnaziu, adolescentul ajuns în liceu poate și trebuie să beneficieze de liberul arbitru. Problemele „de suflet” nu pot fi exprimate prin teoreme și postulate.

Este în folosul întregii omeniri ca religia, în forma mai sus prezentată, să devină accesibilă tuturor celor conștienți că posedă liberul arbitru și-l folosesc în binele propriu și colectiv. Pregătirea pe această cale a liceanului poate înlătura multe conflicte și chiar războaie religioase cauzate de ignoranță. Dar, după cum am mai spus trebuie să fie creat personalul capabil să înfrunte diferențele dogmatice spre a găsi limba comună tuturor confesiunilor.

Drept primă oră de religie poate servi și preambulul (expunerea de motive) de mai sus. Dar să luăm cazul concret al profesorului pus în fața unei clase în care se află și copii crescuți sever în diferite confesiuni care, deși se acceptă reciproc ca oameni, nu îndrăznesc să comunice cu sufletul închizând credința în găoacea cea mai ascunsă a sufletului.
Deci:

Profesorul, îmbrăcat sobru dar nu specific preoțesc, intră în clasă cu zâmbetul pe buze. Pune catalogul pe catedră dar nu-l deschide. Se plimbă prin clasă, tăcu, încercând să citească pe față confesiunea și gradul de habotnicie a fiecăruia. În dreptul unui presupus mahomedan, îl întreabă : „în ce direcție este Meca”. Dacă primește răspunsul se înclină în semn de respect în direcția indicată. Reîntors la catedră, cu fața spre clasă, în picioare, se închină Ortodox. Întreabă clasa dacă au constatat o eroare la modul de închinare spre a identifica presupușii creștini ne ortodocși.

Se așează la catedră și-și începe pledoaria:
„Sfântul Duh împreună cu Sfântul Spirit mi-a șoptit câte ceva despre voi. Am aplecat urechea și spre Allah care mi-a dat indicații privind supușii săi. Nici Dumnezeul lui Moise nu a uitat să-mi prezinte credincioșii săi. În numele Domnului, indiferent cum îl numiți, vă binecuvântez și sper să putem purta discuții plăcute pe diferite teme. Pe unele le cunoașteți din familie. Cu majoritatea, în special cele care ating confesiunea unor colegi, veți face în curând cunoștință.”

O scurtă plimbare prin clasă cu atingerea unor creștete în semn de binecuvântare, până ce rumoarea creată de noutatea micului discurs auzit se domolește. Urmează prezentarea proprie cât și a cursului disciplinei.
„Nu sunt preot! Sunt teolog și mă numesc Teofil. Un teolog a studiat pe Dumnezeu în toate confesiunile cunoscute și ia notă de cerințele sale. Cred în Dumnezeul Atotputernic indiferent de numele pe care voi I-l dați. Aș dori ca, la terminarea cursului, să faceți și voi la fel. A disprețui pe Dumnezeu numai pentru că poartă alt nume în rugăciuni este un păcat. Nu numai un păcat dar și o jignire. Jignești amorul propriu al celui care crede în el. Sper că nu v-ar place ca altcineva să ia în derâdere Dumnezeul vostru.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.