Prima mare conflagratie a secolului XX

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Desi apartineau celor doua "tabere" ostile niciunul nu vedea la sfarsitul razboiului victoria tarii lui ci sfarsitul lumii si nu erau singurii (1; 36). Pana in 1914 nu mai fusese in Europa un razboi important care sa fi angajat toate marile puteri si toate tarile europene cu exceptia Spaniei, Olandei, Elvetiei si a celor trei tari scandinave. Mai mult chiar au fost trimise trupe de peste Ocean pen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prima mare conflagratie a secolului XX

Desi apartineau celor doua "tabere" ostile niciunul nu vedea la sfarsitul razboiului victoria tarii lui ci sfarsitul lumii si nu erau singurii (1; 36). Pana in 1914 nu mai fusese in Europa un razboi important care sa fi angajat toate marile puteri si toate tarile europene cu exceptia Spaniei, Olandei, Elvetiei si a celor trei tari scandinave. Mai mult chiar au fost trimise trupe de peste Ocean pentru a lupta in afara tarii lor.

Canadienii au luptat in Franta, australienii si neo-zeelandezii in Marea Egee si Gallipoli. Indienii au fost trimisi in Orientul Mijlociu si Europa. Batalioanele de munca ale chinezilor au venit in Europa, africanii au luptat in randurile armatei franceze. Statele Unite au "incalcat" doctrina Maonroe si au intervenit in "afacerile europene".

Desi actiunile militare din afara Europei n-au fost de amploare razboiul naval intre cele doua tabere a fost total si global: prima lupta s-a dat in Insulele Falkland iar confruntarile decisive s-au dat si in adancurile sau la suprafata Oceanului Atlantic si Marea Nordului. Razboiul a fost total si global pentru ca a angajat aproape toate resursele planetei iar confruntarea economica dintre tabere a luat forma unui razboi economic total.

1. DECLANSAREA OSTILITATII
Cresterea gradului de neincredere, multiplicarea crizelor in diferite parti ale globului, accelerarea cursei inarmarilor si cresterea efectivelor militare au creat in Europa o psihoza razboinica. La inceputul anului 1914 generalul Conrad von Hotzendorf, seful Statului Major Imperial austro-ungar scria omologului sau german ca Franta si Rusia nefiind pregatite pentru o confruntare majora un "razboi preventiv" impotriva Serbiei era extrem de necesar (2; 151).

In iunie 1914 Ballplatz-ul s-a straduit sa demonstreze diplomatiei germane ca situatia dublei monarhii in Balcani a devenit intolerabila si un razboi preventiv impotriva Serbiei si a Rusiei era oportun si necesar (3; 183).De remarcat faptul ca au existat in ambele tabere oameni politici lucizi care au "vazut" consecventele nefaste ale implicarii intr-un razboi generalizat.

In Rusia fostul ministru de externe Piotr Durnovo a trimis cu sase luni de izbucnirea razboiului un raport tarului in care arata ca "principala povara a razboiului va cadea pe umerii nostri, dat fiind faptul ca Anglia - practic - nu e in stare sa joace un rol considerabil intr-un razboi continental, in vreme ce Franta, cu efectivele inputinate, probabil va adopta o tactica defensiva".

A demonstrat cu argumente politice, militare si strategice ca in raport cu castigurile pe care le-ar obtine Rusia pierderile vor fi incalculabile. Chiar daca ar obtine controlul Dardanelelor, realizarea ar fi fost inutila din perspectiva strategica deoarece Rusia n-ar obtine o iesire la mare. Din punct de vedere economic, arata Durnovo, razboiul va costa Rusia mai mult decat ar obtine. O victorie a Germaniei ar distruge economia rusa, in timp ce o victorie a Rusiei ar secatui economia germana, nemailasand nimic pentru reparatii.

A prevazut ca "in tara care va pierde razboiul va izbucni o revolutie sociala care, prin insasi natura lucrurilor, se va extinde si in tara ce va iesi invingatoare" (4; 186).In Germania cancelarul Bethmann-Hollweg, cel care avea sa duca tara in razboi scria, in 1913, ca "Trebuie sa tinem Franta in sah printr-o politica prudenta fata de Rusia si Anglia. Fireste ca nu asta este pe placul sovinilor si are un caracter nepopular. Dar zau ca nu vad alta solutie pentru Germania in viitorul apropiat" (4; 187). Daca ar fi pus in aplicare o asemenea strategie si-ar fi salvat tara de la dezastrul care a urmat razboiului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.