Prima dragoste

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Aceasta mirare o simte tanarul care paseste printre lucruri, atent sa nu se raneasca. Aceasta mirare este prilej de bucurie si de durere, ea ne uneste sau ne instraineaza.Tanarul isi roteste capul in mijlocul lucrurilor, impins afara din copilarie ca un soldat fricos la prima lui saritura cu parasuta. Tanarul se loveste cu neindemanare de lucruri, lucrurile il lovesc in miscarea lor haotica, tanar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prima dragoste

Aceasta mirare o simte tanarul care paseste printre lucruri, atent sa nu se raneasca. Aceasta mirare este prilej de bucurie si de durere, ea ne uneste sau ne instraineaza.Tanarul isi roteste capul in mijlocul lucrurilor, impins afara din copilarie ca un soldat fricos la prima lui saritura cu parasuta. Tanarul se loveste cu neindemanare de lucruri, lucrurile il lovesc in miscarea lor haotica, tanarul isi ascunde durerea, privind cu un zambet stanjenitor pe strainii din jur.

Printre aceste lucruri ingrozitoare si reci, care se misca in scripetele unui timp dezvesnicit, tanarului ii apare chipul minunat al celuilalt, chipul minunat al femeii: "Ce bine ca esti, ce mirare ca sunt"...
Aceasta pasire printre lucruri coincide cu instrainarea de parinti, atunci cand tanarul pleaca intr-un alt oras la studii. E vremea pe care o asteapta fiecare, vremea aventurii si a lucrurilor noi, vremea maturizarii.

Este vremea impartirii vietii noastre in doua, este, daca vreti, o noua viata, o nastere pe care ne-o asistam cu sufletul la gura. Este vremea noilor prietenii, iar pentru multi a primelor prietenii adevarate. Este vremea despre care ni s-au povestit atatea lucruri curioase de catre cunoscutii nostri mai mari.Prima zi de scoala, noii profesori, noii colegi, privirile flamande care cauta pe colega sau colegul visurilor de acasa, de care demult astepti sa te indragostesti. "Balul Bobocilor" - discutii, pregatiri, prognoze. Asteptare.

O tanara singura intr-o camera de camin, aplecata de-asupra chiuvetei pline cu vase nespalate, isi smulge, patrunsa de invidie, sprancenele. De-asupra patului are un poster cu Brad Pitt, o foaie pe care scrie: "Daca poti cu adevarat, vreau!" Pe raftul de fier, printre cursurile xeroxate, reviste cu barbati si femei despre a caror viata nu stie nimic. Lumina patrunde printre hainele puse la uscat si borcanele cu mancare de acasa, cazand pe paturile in care s-a savarsit pacatul. Ce nou e acest fel de singuratate!

Tanara aceasta inca traieste in lumea filmelor americane, in lumea posterelor si a reclamelor Pro TV. Ea are haine corespunzatoare, freza si pantofi. Stie chiar si expresii americane pe care le foloseste in vorbire. Nu are doar prieten, de fapt, are unul care se tine de capul ei, dar nu e de ea.Si el e un baiat bun, stie sa stea in lotus si ridica piciorul pana de-asupra capului. E putin dur, desi inca nu s-a batut niciodata. Are bricheta "Zippo".

Cam acesta este "bagajul" cu care paseste tanarul contemporan in viata sentimentala. Acesti tineri se vor mai urmari o vreme pe terasa, la o cafea cu tigari scumpe, cumparate la bucata, sau poate se vor imbratisa fara nici o rusine la prima discoteca, sau la primul "chef".Drama tinerilor moderni e mai mare decat cea a predecesorilor. Cred ca nu a existat nici un timp in istorie in care dragostea dintre doua persoane sa fie atat de golita de poezie. Nu vreau sa vorbesc de virtutile crestine ale castitatii sau macar abstinentei, ci chiar si de acea poezie a grecilor sau romanilor pagani, care pana nu demult a inspirat sentimente de admiratie fata de femeie, au pus-o pe un piedestal, fie si vremelnic, dar oricum mai vrednic decat situatia jalnica in care se afla femeia vremurilor noastre.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.