Prima adolescenta

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.35

nivel: Facultate

Regasim acest mod de comportament tipic, al primei adolescente cam la 50% din copiii la varsta de doi ani, in timp ce 25% au depasit aceasta etapa, iar ceilalti 25% nu au atins-o inca. Nu luati aceste descrieri generale de compotrament tipic ca pe niste faze pe care copilul dumneavoastra tebuie sa le traverseze in mod exact si absolut asa cum le-am descris.

Aceste exemple sunt date[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prima adolescenta

Regasim acest mod de comportament tipic, al primei adolescente cam la 50% din copiii la varsta de doi ani, in timp ce 25% au depasit aceasta etapa, iar ceilalti 25% nu au atins-o inca. Nu luati aceste descrieri generale de compotrament tipic ca pe niste faze pe care copilul dumneavoastra tebuie sa le traverseze in mod exact si absolut asa cum le-am descris.

Aceste exemple sunt date numai pentru a va indica directia probabila a schimbarilor de stare prin care va trece copilul dumneavoastra Este important sa cunoasteti ordinea in care va aborda aceste etape. Dar, copilul dumneavoastra va marca in mod profund cu individualitatea sa fiecare etapa depasita.

Dezvoltarea unui copil nu este un drum egal si regulat, conducand spre un comportament mai "copt" pe masura ce creste. Din contra, cresterea si dezvoltarea unui copil trece prin perioade de echilibru, urmate de perioade de dezechilibru. De exemplu, stadiul primilor pasi reprezinta o perioada de echilibru, urmat de stadiul primei adolescente (in jurul varstei de doi - trei ani), care este o perioada de total dezechilibru.

Apoi urmeaza stadiul de trei ani, perioada de echilibru, iar apoi pe la patru ani, iarasi dezechilibru. Curios faptul, se pare ca natura a facut in asa fel incat sa ne reaminteasca mai usor acest proces, perioadele de echilibru sunt marcate de numere impare ( 1,3,5 ani) si perioadele de dezechilibru sunt marcate de numere pare (2, 4 ani).

Daca doriti o definitie simpla a echilibrului si a dezechilibrului, pe care orice mama o poate intelege, considerati ca atunci cand prezenta copilului langa dumneavoastra este o placere, acesta se afla intr-o perioada de echilibru. Atunci cand se comporta ca un mic monstru ( la doi ani, de exemplu), se afla intr-o perioada de dezechilibru. Este destul de clar?

Prima adolescenta este un stadiu de tranzitie. Prima tranzitie pe care o intalnim in dezvoltarea copilului. Numesc aceasta perioada "prima adolescenta", din cauza asemanarii sale frapante cu adevarata adolescenta, intre 13 si 19 ani ( pe care o putem numi "cea de-a doua adolescenta")

De la 13 la 19 ani este varsta care marcheaza tranzitia de la copilarie la varsta adulta. Inainte de 13 ani, copilul actioneaza intre limitele impuse de parinti. Nu este inca destul de copt incat sa actioneze pe cont propriu si sa se situeze intre propriile limite si legi. Dar, in interiorul limitelor impuse de catre parinti, preadolescentul a atins un oarecare echilibru psihologic.

Pentru a atinge echilibrul superior al unui adult, trebuie sa inceapa sa "sparga" echilibrul copilariei. Odata ce tatal sau mama unui adolescent au observat acest concept fundamental, derutanta complexitate comportamentala a unui adolescent devine imediat comprensibila.

De atunci parintii pot incepe sa inteleaga de ce un adolescent experimenteaza o nevoie psihologica sa iubeasca un alt gen de muzica, sa aiba o alta frizura, sa se imbrace in mod diferit si in general, sa aiba un comportament diferit celui aprobat de catre adulti.Dupa cum a spus Mark Twain: " Cand aveam 15 ani, credeam ca tatal meu era cel mai stupid om de pe pamant. La 20 de ani am fost surprins sa constat tot ce a invatat omul asta in cinci ani!"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.