Prigoana religioasa in Spania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.66

nivel: Liceu

Comisia Nationala de Unificare Marxista, in timpul acela, ordona constituirea militiilor revolutionare, in toate orasele. Distrugerea bisericilor, sau nu mai putin a mobilierului lor a fost sistematica si in serie. Din 1931, Liga Ateista a pus in programul sau un articol conceput astfel: Plebiscit asupra intrebuintarii, care urmeaza sa fie atribuita bisericilor si caselor parohiale si unul din com[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prigoana religioasa in Spania

Comisia Nationala de Unificare Marxista, in timpul acela, ordona constituirea militiilor revolutionare, in toate orasele. Distrugerea bisericilor, sau nu mai putin a mobilierului lor a fost sistematica si in serie. Din 1931, Liga Ateista a pus in programul sau un articol conceput astfel: Plebiscit asupra intrebuintarii, care urmeaza sa fie atribuita bisericilor si caselor parohiale si unul din comitetele provinciale, enunta aceasta regula:

Localul, sau localurile consacrate, pana in prezent cultului, vor fi destinate magazinelor colective, pietelor publice, bibliotecilor populare, caselor de baie, sau de higiena publica, etc., dupa nevoile fiecarui oras. Pentru inlaturarea peroanelor considerate ca dusmane ale revolutiei, se stabilesc, in prealabil liste negre. In ele, pe primul plan, figurau Episcopii. Cand preotii, fata de atitudinea poporului, voiau sa salveze altarul parohiei, seful comunist intervenea: Avem ordin sa distrugem toata samanta aceasta.

Dovada cea mai pilduitoare ca distrugerea totala a bisericilor si masacrarea preotilor era un lucru premeditat, este numarul foarte mare de victime. Putem sa socotim aproape 20.000 de biserici naruite, sau in intregime praduite. Numarul preotilor asasinati se ridics la aproape 16.000. Au fost ucisi, fara procese, de cele mai multe ori pe camp, fara alt motiv, decat acela al functiunii lor sociale de preoti.

In ceea ce priveste numarul, se avalueaza la peste 300.000 de mireni, care au pierit asasinati, numai pentru ideile lor politice si, in special religioase; la Madrid, in timpul celor trei luni dintai, au fost executati peste 22.000. Aproape ca nu este sat din care sa nu fi fost prigoniti cei mai cunoscuti oameni de dreapta. Pe scurt, s-a incarcat marxismul de cruzime asupra reprezentantilor lui Dumnezeu. S-a jucat fotbal cu capetele celor ucisi.

Au fost pusi sa-si sape gropile singuri si apoi impuscati la marginea lor si acoperiti cu tarana. Bandele de revolutionari imbatati de sange si de vin au imbracat odajdiile din altare si au mers in carnaval prin sate si orase, apoi au fost impuscati de alti revolutionari, care i-au crezut preoti adevarati. Am incheiat prezentarea revolutiei din Spania - revolutie comunista - textul fiind citat selectiv din volumul amintit initial: Prigoana religioasa in Spania, scris in 1937 si aparut in limba romana in anul 1996.

Se tragea cu mitraliera in obrazul lui Hristos, spunea Ion Mota si se hotaraste sa plece in Spania, pentru a lupta impotriva comunismului. Plecarea are loc pe 24 noiembrie 1936, fiind insotit de general Gheorghe Cantacuzino, inginer Gheorghe Clime, preot Dumitrescu Borsa, avocat Nicolae Totu, economist Banica Dobre, doctor in drept printul Alexandru Cantacuzino, doctor in drept Vasile Marin.

La 13 ianuarie 1937, Ion Mota si Vasile Marin cad pe frontul spaniol la Majadahonda, luptand impotriva comunismului. Nicolae Iorga le dedica celor doi eroi un articol in Neamul Romanesc din 19 ianuarie 1937, cu titlul: Doi baieti viteji: Mota si Marin - citez partial:Luptand pentru credinta lor crestina si pentru cinstea poporului lor, pentru ce este etern, scump si curat in latinitatea nebolsevizata, doi tineri Romani, doi baieti viteji - Mota si Marin au cazut inaintea Madridului, aparat de Rosii (subl. n.)

Cand in zilele din urma, indreptam stirile de o monotonie desavarsita, in ciuda macelului zilnic, cu privire la ce se petrece, in miez de iarna, acolo, in nenorocita Spanie, nu ne gandeam ca intre aceia care si-au dat viata, luptand pentru cauza cea buna erau acesti doi fii ai tarii noastre... Cine stie ce va iesi din cumplita furtuna, care s-a abatut asupra departatului pamant latin, unde se revarsa sange, din toate ranile unui nobil neam!.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.