Prietenia

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Prietenia e unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poate traii cineva, fie ca este persoana, fie ca este o simpla vietuitorea. Ea nu este un simplu lucru asa cum pare, nu e doar un cuvant... am cunoscut pe cineva si gata suntem preteni la catarama, nu poti sa zici atat de simplu si de usor ei sunt prietenii mei, ne leaga o prietenie adevarata pentru ca e nevoie de timp ca acest senti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prietenia

Prietenia e unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poate traii cineva, fie ca este persoana, fie ca este o simpla vietuitorea. Ea nu este un simplu lucru asa cum pare, nu e doar un cuvant... am cunoscut pe cineva si gata suntem preteni la catarama, nu poti sa zici atat de simplu si de usor ei sunt prietenii mei, ne leaga o prietenie adevarata pentru ca e nevoie de timp ca acest sentiment numit prietenie sa poata sa isi intinda aripile.

Oare de ce ne e atat de necesara, incat o cautam neincetat, chiar fara sa ne dam seama?Prietenia este un lucru indispensabil in viata unui om deoarece fara prietenie ne simtim singuri...goi pe dinauntru.Goethe spunea ca Prietenia este floarea unei clipe si fructul timpului.acest lucru este foarte adevarat deoarece O prietenie adevarata, este in viata ceea ce este o oaza in pustiu: un colt verde de umbra in infernul fierbinte si galben al nisipului nestatornic.

Prietenia este,de asemenea o forma de manifestare a cunostintei de sine, a capacitatii fiintei umane de a se raporta pe sine la altii.Intr-adevar,omul are nevoie sa se vada pe sine si "din afara",ca intr-o oglinda,dar nu inselatoare,ci care reflecta corect personalitatea,fara a o denatura,intr-o forma sau alta,sub un aspect sau altul.
Caci nimeni nu ar concepe o viata fara ea, chiar daca ar fi sa posede toate celelate bunuri la un loc."

Astfel vorbea Aristotel, unul din marii invatati greci ai antichitatii despre adevarata prietenie. Si cat de multa dreptate avea el spunand aceste lucruri.Sa ne oprim, fiecare dintre noi, pentru un moment, sa lasam ca imaginatia noastra sa creeze o realitate in care nu ar exista relatii de prietenie, nu ar exista fiinte carora sa le putem spune prieteni. Ar fi o realitate mult prea cruda pentru a o putea accepta. Unii dintre voi mi-ar spune, daca ar avea ocazia, ca ei au avut parte si poate inca mai au, de o asemenea realitate.

E posibil ca unii sa fi cunoscut prietenia, dar sa nu o fi experimentat, caci prietenia nu e doar o afinitate cum o numesc unii, ci e mai degraba o virtute, si nu exista un alt lucru mai necesar vietii decat ea. Aceasta virtute nu este una pe care o gasesti la fiecare persoana intalnita, ci este mai degraba un margaritar in giuvaierul virtutilor celor intelepti.

Sa nu uitam ca prea ades luam cuvintele si le asezam intr-un loc in care noua ni s-ar parea potrivit, uitand care le este adevaratul sens. Oare nu am vorbit noi prea usor despre prietenie, oare nu i-am numit pe multi prieteni, fara ca acestia sa fi avut de a face cu aceasta virtute? Cuvantul prietenie si-a facut astazi loc in nenumarate relatii, denumind legaturi intre parinti si copii, locuitorii unei "cetati", oameni apartinand aceleasi categorii sociale sau legatura dintre doi oameni.

Astazi vom vorbi despre cea din urma dintre relatii, si anume despre cea dintre doua persoane care impart sentimentul prieteniei. Pentru a ne fi mai usor ar trebui sa incepem prin a cunoaste obiectul prieteniei. Vorbind in cazul general, neluand in seama pe aceia care au ca scop in viata trairea unei continuee exceptii, vom admite ca vrednic de iubit nu este decat binele, placutul si utilul.

Aceste trei obiecte ale prieteniei sunt cele care determina cele trei specii ale prieteniei. Astfel are loc impartirea prietenilor in trei categorii distincte. Vom incerca, fiecare dintre noi, nu doar sa intelegem acest mecanism, care poate fi numit prietenie, ci mai degraba sa incercam sa ne identificam in una dintre aceste trei categorii. Sa vedem daca suntem multumiti cu noi insine, si daca nu, sa incercam sa vedem care este samburele problemei. Mai apoi sa cautam rezolvarea, fara a ramane impasibili si nepasatori. Pentru ca nu ar fi corect, intai fata de noi si mai apoi fata de ceilalti pe care ii numim prieteni. Haideti, deci, sa fim noi insine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.