Prezinta subiectul unui text narativ studiat apartinand lui Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.17

nivel: Liceu

Văduvă, eroina, prin spiritul ei întreprinzător, reușește să ducă o viață prosperă. Asigură Persidei, cu eforturi financiare reduse, educație corespunzătoare la călugarițe, iar lui Trică îi oferă meseria de cojocar, după o perioadă de ucenicie la Bocioacă.

Romanul se constituie ca o operă despre iubire și căsnicie, proiectând în prim-plan dragostea dintre Persida și Natl, feciorul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezinta subiectul unui text narativ studiat apartinand lui Ioan Slavici

Văduvă, eroina, prin spiritul ei întreprinzător, reușește să ducă o viață prosperă. Asigură Persidei, cu eforturi financiare reduse, educație corespunzătoare la călugarițe, iar lui Trică îi oferă meseria de cojocar, după o perioadă de ucenicie la Bocioacă.

Romanul se constituie ca o operă despre iubire și căsnicie, proiectând în prim-plan dragostea dintre Persida și Natl, feciorul măcelarului Hubăr. Se poate vorbi și de un roman al Persidei – dragostea ei situându-se între teologul Codreanu, care o iubește, și Națl, fiul măcelarului bogat, dar de altă confesiune; alegerea este pentru cel din urmă.

Sunt redate gradat, stările sufletești ale Persidei, de la primele momente, în care-l vede de la fereastra chiliei mănastirii pe Națl și de când simte „că nu mai poate să fie ceea ce a fost”, la cele două întâlniri ale tinerilor, la căsătoria fără voie și la fuga lor, la reîntoarcerea și așezarea în rândul colectivității, potrivit tradiției.

Paralel cu viața Persidei este relevată și cea a lui Trică, și el personaj principal al romanului, care refuză să facă compromisuri morale. Astfel, desi legat prin interese de familia Bocioacă, refuză o eventuală legătură cu sotia cojocarului, plecând în armată, pe front, deși Mara pare a-l împinge spre mrejele unei aventuri. „Nu dau nici un ban! răspunse Mara îndărătnică, dacă te vei încurca atăta pagubă!

Ce pierzi? Nu e rușinea mea, nici a ta, ci a ei! Vorba e să nu-ti umble gura”. Se bucură atunci când trică hotărăște să plece și, disimulând, acționează exploziv: chiuie, bate din palme, îmbrățișează pe toată lumea. Aceasta este încă o dovadă a punctului de rezistență, a tăriei, cu care se înfruntă cu opinia multimii și răsturnările imprevizibile de situații exprimate de gândurile și reacțiile Marei: „Tot n-avea nimeni fecior ca dânsa!”.

Fiindcă opera este un roman al copiilor și părinților trebuie relevat și modul în care Slavici rezolvă cazul lui Brandi, prin căsătoria cu Reghina. Încearcă să-l adopte pe psihopatul copil, dar plătește cu viata deoarece compensația vine prea tardivă! Așadar, în numele unui imperativ etic, xn final, deși capitolul se numește „Pace și liniște”, Bandi în omoară pe bătrânul hubăr – cazul fiind reditar, psihologic, mergând spre naturalism. Este și un roman al părinților; în afara Marei, se relevă cuplurile Hubăr-Hubăroaie; Bocioacă-Marta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.