Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative autor, narator, personaje, cititor intr-o povestire studiata

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.49

nivel: Liceu

Autorul, Mihail Sadoveanu, este așadar creatorul universului epic din “Fântâna dintre plopi”, iar naratorul este cel care comunică istorisirea narată cititorului fictiv, naratorul este cel care face medierea între autor și cititor.

Atat naratorul cât și personajul (element principal al unei opere epice, care determină acțiunea și care se află în mijlocul evenimentelor) s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative autor, narator, personaje, cititor intr-o povestire studiata

Autorul, Mihail Sadoveanu, este așadar creatorul universului epic din “Fântâna dintre plopi”, iar naratorul este cel care comunică istorisirea narată cititorului fictiv, naratorul este cel care face medierea între autor și cititor.

Atat naratorul cât și personajul (element principal al unei opere epice, care determină acțiunea și care se află în mijlocul evenimentelor) sunt mânuite de autor în scopul dorit de acesta și în conformitate cu propria viziune asupra veridicității relatării.
Povesirea implică o relație specială între narator și cititor, impunând un ceremonial al discursului, menit a capta atenția cititorului și a-i cultiva o stare de așteptare.

Exista în “Fântâna dintre plopi” două tipuri de naratori:

1. primul tip este naratorul martor, cel care apare imediat în deschiderea povestirii, aducând la cunoștinta cititorului atomsfera din han, activitatile personajelor: lăutarii, Ancuța, comisul Ioniță de la Drăgănești și gospodarii și cărăușii din Țara-de-Sus. Relatarea se face în pricipal la persoana a III-a, și doar prin poziționarea pronumelui la pers I „noi” în fața acestei categorii de personaje („noi, gospodarii și cărăușii din Țara-de-Sus”), naratorul își revendică apartenența la acest grup, ceea ce face din el un narator-martor, narator ce va asista și la venirea capitanului de mazili Neculai Isac, care după ce participă la un adevarat ritual (Ancuța îi toarna vin în ulcică, lăutarii vin mai aproape, comisul Ionita il invită să povesteasca întâmplarea în care și-„a pierdut o lumină”). Aici începe povestirea propriu-zisă, “povestirea in povestire”, devenind povestire în ramă.

2. narator-personaj: Neculai Isac povestește auditoriului (ascultătorii prezenți la han), aducând la cunoștință și cititorului întâmplările de “pe vremea celeilalte Ancuțe”, prin tehnica evocării, fiind deci un narator. Prin participarea directă la succesiunea evenimențiala el este un personaj, alaturi de celelalte personaje ale povestirii (Marga, unchiul Hasanache, frații acestuia), cele două atribuțiuni făcând din Neculai Isac un narator-personaj

Perspectiva subiectivă pe care o are asupra relatării vine ca o consecință a faptului ca este un narator-personaj. Experiența de viața a lui Neculai Isac, mediul social, sexul și vârsta își pun amprenta asupra povestirii: “Eram un om buiac și ticalos. Om nevrednic nu pot să spun că am fost […] dar îmi erau dragi ochii negri și pentru ei călcam multe hotare.”

3. În finalul povestirii naratorul revine în ipostaza de narator-martor, („Noi gospodarii și cărăușii din Țara-de-Sus am ramas tăcuți și mâhniți”).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.