Prezinta particularitati moderniste intr-o poezie studiata, apartinand lui Tudor Arghezi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Comentariul poeziei "Testament", de Tudor Arghezi, releva o mare bogatie de idei, metafore indraznete si o viziune originala asupra succesiunii generatiilor (elemente moderniste).
Noutatea viziunii asupra artei si a rolului poetului conAZstituie elemente moderniste. In strofa I opera este vazuta ca ..o treapta" in "marea trecere" universala, un moment al progresului inceput in adanAZcurile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezinta particularitati moderniste intr-o poezie studiata, apartinand lui Tudor Arghezi

Comentariul poeziei "Testament", de Tudor Arghezi, releva o mare bogatie de idei, metafore indraznete si o viziune originala asupra succesiunii generatiilor (elemente moderniste).
Noutatea viziunii asupra artei si a rolului poetului conAZstituie elemente moderniste. In strofa I opera este vazuta ca ..o treapta" in "marea trecere" universala, un moment al progresului inceput in adanAZcurile timpului originar, cand cei dintai strabuni s-au ridicat din golul preexistentei.

In strofa a II-a, "Cartea" devine "hrisovul vostru cel dinAZtai", act al innobilarii Ideea legaturii poetului cu stramosii este exprimata in metaAZfora osemintelor "varsate" in sufletul acestuia, intr-o contopire fara sfarsit.In strofa a III-a, metafora: "Sudoarea muncii sutelor de ani" cumuleaza sirul de opintiri existentiale ale strabunilor-tarani. In versurile 5 si 6 este indicat izvorul limbajului poetic arghezian: graiul aspru, simplu, al "batranilor" tarani, caruia poeAZtul ii da noi straluciri. Tot aici, apare si sintagma "cuvinte potrivite".

Aceasta il defineste pe autor ca pe un artizan care "potriveste" cuvintele in vers, printr-o activitate migaloasa si grea, desfasurata in "mii de saptamani". Cuvintele sunt "prefaAZcute" "in versuri si-n icoane", devenind arta. n versul al10-lea este enunAZtata estetica uratului: "Facui din zdrente muguri si coroane" inseamna transformarea uratului in frumos, adica in poezie. Pe un plan mai profund, uratul face parte dintre atributele lumii care si-a pierdut sacralitatea. in acest sens, poetul devine un Creator care ii reda lumii frumusetea disparuta. Estetica uratului este formulata si in doua versuri din strofa a IV-a:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.