Prezinta constructia subiectului unui roman de Marin Preda

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Tăierea salcamului - detalii ce se adună progresiv și simbolistica dramatică: începutul declinului familiei Moromete și al satului tradițional.

Poiana lui Iocan – se adunau gospodarii, cei care sunt “nici săraci, nici bogati”, între care Moromete, Cocoșilă, Dumitru lui Nae, citesc ziarul și comentează politica ironic și cu umor.

Scena “foncieri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezinta constructia subiectului unui roman de Marin Preda

Tăierea salcamului - detalii ce se adună progresiv și simbolistica dramatică: începutul declinului familiei Moromete și al satului tradițional.

Poiana lui Iocan – se adunau gospodarii, cei care sunt “nici săraci, nici bogati”, între care Moromete, Cocoșilă, Dumitru lui Nae, citesc ziarul și comentează politica ironic și cu umor.

Scena “foncierii”. Chemat să vină acasă de la fierărie, Moromete vede pe prispa casei doi oameni care îl așteptau. Unul dintre ei era Jupuițu, agent de urmărire, venise dupa taxa restantă în valooare de 2863 de lei. Moromete “joacă” scena “foncierii” cu o gama inepuizabila de tertipuri, în final plătind doar 1000 de lei.

Scena secerisului- Sunt prezentate datini din viața satului tradinițonal are reguli precise, iar recolta din anul respectiv era foarte bună. Fuga lui Paraschiv, Nilă și Achim la București, luând cu ei oile, caii toți banii și cele mai bune covoare. Moromete îi vinde lui Bălosu un lot de pământ și locul din spatele casei , reușind să-și plateasca taxele. Celelalte planuri de acțiune sunt reprezentate de destinele altor familii care nu se intersecteaza cu destinul familiei Moromete și nu se influentează reciproc: conflictul lui Tudor Bălosu cu fiica sa deoarece aceasta fuge. Birica, Vasile Botoghina se cearta cu soția sa deoarece voia să vândă pământ pentru a se trata la plămâni.

VOLUMUL AL II-LEA

Moromete se schimbase. Începutul : „În bine sau în rău se schimbase
Moromete?”- se apucase de negoț, câștiga bani buni, dar pe Niculae nu-l mai lasă la școală.- „beneficiu”. Băieții care fugiseră la București pierduseră tot și nu se aleseseră decăt cu un serviciu la „ucebe”.
Moromeții primiseră o scrisoare de la baieti: Paraschiv lucra ca sudor la tramvaie, Nilă era portar la un bloc și Achim avea un mic magazin de “Consum alimentar”. Moromete pleacă la București să-și aduca feciorii înapoi, însă aceștia refuză.

„Mâna mea asupra voastră nu mai există”.Era în anul în care începuse razboiul. Nila moare în razboi, în bătalia de la Cotul Donului, iar Paraschiv moare de tuberculoză. Autoritatea lui Moromete scade atât în familie cât și în sat.

Venirea comuniștilor și colectivizarea. Personaje nou introduse de autor care întruchipează prostia și ambiția celor obscuri de a veni la putere și de a schimba lumea. Venetici și oameni pripășiți în sat, prezentați cu ironie ocupă acum locurile importante.: Bila- reprezentantul A.R.L.U.S, moldoveanul Mantarosie, lipoveanul Adam Fântână, Zdroncan – secretarul sfatului și unul din cei 13 copii ai lui Traian Pisică, Plotoagă, președintele consiliului popular, Isosică, Vasile al Moasei, Ouabei. Niculae Moromete ajunge activist de partid, însa în urma unei încăierăari pe aria de la Cotigeoaia este demis.

Își continuă studiile, ajunge inginer horticultor și se însoara cu Mărioara lui Adam Fântână, care este și ea asistentă medicală, nu mai este țărancă. Moartea lui Ilie Moromete. Avea aproape 80 de ani, era împuținat la trup, fără să aibă vreo boală anume. Îi spune doctorului crezul său în viata: “Domnule, eu totdeauna am dus o viață independentă!”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.