Prezinta constructia discursului narativ dintr-o nuvela fantastica studiata

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

In timp ce in textele clasice incipitul are o valoare explicativa, este o "cheie" a interpretarii textului, la scriitorii moderni el nu mai are aceeasi valoare, stimuland astfel cititorul sa interpreteze cele receptate.In nuvela "La tiganci", de Mircea Eliade, inceputul este ambiguu, pentru ca, desi pare un cadru prozaic, un tramvai, vara, pe o caldura inabusitoare, nu se pot repera coordonatele s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezinta constructia discursului narativ dintr-o nuvela fantastica studiata

In timp ce in textele clasice incipitul are o valoare explicativa, este o "cheie" a interpretarii textului, la scriitorii moderni el nu mai are aceeasi valoare, stimuland astfel cititorul sa interpreteze cele receptate.In nuvela "La tiganci", de Mircea Eliade, inceputul este ambiguu, pentru ca, desi pare un cadru prozaic, un tramvai, vara, pe o caldura inabusitoare, nu se pot repera coordonatele spatiale si temporale si nu se gaseste un sens elementelor prezente in text.

Singura solutie de a intelege este continuarea lecturii pentru a gasi o ipoteza de interpretare. Urmatorul pasaj, in care apare taxatorul, nu dezambiguizeaza solutia, pentru ca, fara a lamuri unde si cand se petrec faptele, introduce un nou element necunoscut, tigancile. Cititorul incepe sa ezite, dar pentru a incerca sa inteleaga trebuie sa continue lectura. Afla insa un element nou si anume ca unul dintre personaje este Gavrilescu, un profesor de pian, care uitandu-si servieta coboara din tramvai intr-un loc necunoscut.

Apare astfel o noua ezitare, care il obliga pe cititor, pentru a gasi coerenta textului, sa citeasca mai departe, impunandu-se in acest mod elementul fantastic. Tehnica este cea a frustrarii asteptarilor cititorului, pus mereu intr-o situatie noua si obligat sa fie disponibil pentru orice interpretare.
Finalul este secventa ultima a unui text.
In timp ce in textele clasice finalul este simetric cu incipitul, este un ecou al acestuia si incheie opera literara, scriitorii moderni prefera finalurile deschise, care prefigureaza intamplari care nu sunt relatate in opera.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.