Prezentarea unui proiect de investitii si evaluarea acestuia - Studiu de fezabilitate

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.68

nivel: Facultate

SITUATIA NETA
Situatia neta reflecta activul neangajat in datorii, averea neta a actionarilor respective, se identifica sub aspectul marimii cu capitalurile proprii ( spre deosebire de acestea, situatia neta retine provizioanele).
SN = Active totale - Datorii totale

Se poate observa ca in ambele situatii, situatia neta are valori pozitive si este si crescatoare ( [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezentarea unui proiect de investitii si evaluarea acestuia - Studiu de fezabilitate

SITUATIA NETA
Situatia neta reflecta activul neangajat in datorii, averea neta a actionarilor respective, se identifica sub aspectul marimii cu capitalurile proprii ( spre deosebire de acestea, situatia neta retine provizioanele).
SN = Active totale - Datorii totale

Se poate observa ca in ambele situatii, situatia neta are valori pozitive si este si crescatoare ( Δ SN > 0 ), ceea ce reflecta o gestiune financiara sanatoasa si este consecinta reinvestirii unei parti din profitul net si altor elemente de acumulari din perioada anterioara.

FONDUL DE RULMENT financiar
- FRf = Resurse Permanente – Nevoi Permanente

Valoarea pozitiva a fondului de rulment financiar reprezinta surplusul capitalurilor permanente in raport cu imobilizarile. Fondul de rulment este indicatorul ce realizeaza legatura intre cele doua parti ale bilantului financiar, intre nevoi si resurse.

In cazul acestei firme, se poate afirma ca echilibrul financiar pe termen scurt , cel putin, este realizat, si in plus faptul ca finantarea pe termen scurt se poate realiza, iar creantele si stocurile pot fi acoperite datorita existentei acestui surplus de capitaluri permanente rezultat din ciclul de finantare.

Pe cel de-al doilea an luat in analiza nu se poate spune acelasi lucru deoarece FR prezinta o valoare negative, ceea ce releva faptul ca firma nu dispune de finantare pe termen scurt, creantele si stocurile neputand fi acoperite din resursele proprii.

Fondul de rulment cu cele doua componente ale sale:
- FR propriu si
- FR imprumutat (strain)
FRpropriu = Capitaluri Proprii – Imobilizari
FRimprumutat = FRf - FRpropriu

FRpropriu pune in evidenta masura in care echilibrul financiar se asigura pe seama capitalurilor proprii, respective gradul de autonomies au independenta financiara.

FRimprumutat se identifica permanent ca marime cu valoarea datoriilor financiare cu exigibilitate mai mare de un an.
In plus, faptul ca fondul de rulment este pozitiv si are o evolutie crescatoare in cazul acestei intrerpinderi, evidentiaza apelul firmei la imprumuturi pe termen mediu si lung.

Din cele calculate mai sus reiese faptul ca firma dispune de autonomie financiara si degaja un surplus de 2096419 mii lei cu care finanteaza activele curente si apoi de minus de 221383 mii lei. Referitor la FRimprumutat se poate afirma ca firma se imprumuta cu 1381186 mii lei pentru finantarea capitalurilor, iar in al urmatorul an nu recurge la posibilitatea imprumutarii, FR imprumutat avand o valoare nula.

NEVOIA DE FOND DE RULMENT
NFR = Nevoi Temporare – Resurse Temporare , unde exclus trezoreria

Se poate observa un NFR pozitiv pe anul 2003, ceea ce semnifica un surplus de stocuri si creante in raport cu datoriile curente de exploatare si in afar exploatarii. Aceasta situatie poate fi considerate normala daca este rezultatul unei politici de investitii privind cresterea stocurilor si creantelor, altfel NFR pozitiva poate evidential un decalaj nefavorabil intre lichiditatea stocurilor si creantelor si exigibilitatea datoriilor de exploatare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.