Prezentarea sistemului fiscal din Romania

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.28

nivel: Facultate

Banii sunt necesari, reprezentand un stimulent pentru dezvoltarea societatii, dar in acelasi timp pentru cei care ii acumuleaza masiv, si ii folosesc pentru anumite interese, banii le confera o putere uriasa, periculoasa. Cu ajutorul lor se manipuleaza din umbra foarte multe persoane influente si nici macar frica nu reuseste sa-i opreasca pe cei ce doresc sa se imbogateasa fara scrupule, sa-si jec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezentarea sistemului fiscal din Romania

Banii sunt necesari, reprezentand un stimulent pentru dezvoltarea societatii, dar in acelasi timp pentru cei care ii acumuleaza masiv, si ii folosesc pentru anumite interese, banii le confera o putere uriasa, periculoasa. Cu ajutorul lor se manipuleaza din umbra foarte multe persoane influente si nici macar frica nu reuseste sa-i opreasca pe cei ce doresc sa se imbogateasa fara scrupule, sa-si jecmaneasca semenii. Banii atrag ca un miraj, obsedeaza, tulbura mintile si pentru ai dobandi unii nu se dau in laturi de la nimic.

Lucrarea prezinta cateva din metodele ingenioase prin care se ajunge la evaziunea fiscala si de asemena aduce in discutie paradisurile fiscale, prin intermediul carora se practica evaziunea "legala", care in ultimul timp a devenit si ea frauduloasa. Astfel ca in aceste paradisuri oamenii de afacei sunt comparati cu niste marinari care traverseaza marea legislatiilor fiscale si furtunile sale care sunt controalele si taxele asupra semnelor exterioare ale bogatiei, poposind apoi in paradisul fiscal care este portul.

Obiectivul primului capitol este o incursiune prin sistemul fiscal, facand referire la toate impozitele si taxele datorate de catre contribuabili bugetului de stat si la modul in care acestea nu se respecta prin neplata lor, lasand loc in acest fel fenomenului de evaziune fiscala.

1.1 Principiile politicii fiscale
Sistemul fiscal este constituit de totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoanele fizice si juridice, destinate a constitui bugetele publice, care servesc satisfacerii nevoilor publice.Politica fiscala trebuie, pentru eficienta ei sociala, sa respecte anumite principii, si anume:
- Principiul impunerii echitabile;
- Principiul politicii financiare;
- Principiul politicii economice.

a) Principiul impunerii echitabile, reprezentat de repartizarea cheltuielilor fiscale pe clase si paturi sociale, cu respectarea principiului echitatii si justitiei sociale, istoric, functie de clasa sociala aflata la conducerea statului, a cunoscut diverse forme, astfel:
- impunerea generala
- impunerea partiala
- egalitatea in fata impozitului
- egalitatea prin impozit

Egalitatea orizontala compara sarcina fiscala la care este supusa o persoana fizica sau juridica, pentru veniturile realizate dintr-o anumita sursa, cu sarcina la care este supusa o alta persoana, pentru venituri de aceeasi marime sau realizate din alta sursa.Egalitatea verticala compara marimea relativa a sarcinii fiscale aferenta unor venituri in cuantum diferit, realizate de persoane diferite, dar care au aceeasi sursa de provenienta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.