Prezentarea instrumentelor de plata

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Ordinul de plata (engl. payment order) este o dispozitie neconditionata data de ordonatorul acesteia unei banci emitente de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani, fie in cont fie in numerar. Ordinul de plata (OP) este instrumentul efectiv care circula intre ordonator si beneficiar, prin intermediul sistemului bancar, fiind purtatorul transferului de fonduri intre cei doi par[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezentarea instrumentelor de plata

Ordinul de plata (engl. payment order) este o dispozitie neconditionata data de ordonatorul acesteia unei banci emitente de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani, fie in cont fie in numerar. Ordinul de plata (OP) este instrumentul efectiv care circula intre ordonator si beneficiar, prin intermediul sistemului bancar, fiind purtatorul transferului de fonduri intre cei doi parteneri.

Circuitul operational incepe cu emiterea de catre platitor a ordinului de plata si prezentarea bancii care il deserveste, continua cu transferul fondurilor catre casa de compensatii sau direct catre banca beneficiarului, in functie de valoarea transferului, urmeaza transferul efectiv de fonduri intre conturile centralizate de la banca centrala ale bancilor participante si se incheie cu inregistrarea sumei in contul beneficiarului de la unitatea bancara de care apartine.

Cecul este definit ca un instrument de plata, scris si subscris, prin care titularul da o instructiune bancii sale de a pune la dispozitie o anumita suma de bani unei alte entitati/persoane nominalizate sau pentru retragere de numerar de catre titular. Operatiunile cu cecuri implica cel putin trei parti: tragator, tras si beneficiar.Tragatorul este partea care emite (scrie) cecul si da o dispozitie de plata, bancii la care are deschis contul.

Trasul este intotdeauna o banca la care tragatorul are deschis contul si care efectueaza plata, pe baza cecului primit, catre o terta parte sau chiar catre tragator daca acesta solicita sa i se elibereze numerar.
Beneficiarul este partea care primeste suma transmisa de tragator; in situatia in care tragatorul a dispus sa i se elibereze numerar, acesta devine si beneficiar.Mentiunile obligatorii ale cecului sunt: denumirea de cec, ordinul neconditionat de plata, numele trasului, locul de plata, data si locul emiterii, numele tragatorului, numele beneficiarului, semnatura tragatorului

Cambia este denumita de normele bancare interne ca un instrument de plata ce exprima obligatia asumata de un debitor de a plati la vedere sau la scadenta o suma de bani in favoarea unui beneficiar. In antichitate, cambia era singurul instrument de plata fara numerar folosit pe plan intern si interntional si raspundea conditiilor din acea perioada. Importanta cambiei s-a redus pe parcursul timpului, reprezentand in anul 2006, potrivit statisticii Bancii Reglementelor Internationale, numai 1%-3% din volumul platilor fara numerar in Europa si sub 2% in Romania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.