Prezentarea cartii Rascoala de Liviu Rebreanu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.11

nivel: Gimnaziu

Am spus că opera e o continuare a romanului ,,Ion”. Este vorba astfel de personajul Titu Herdelea, despre care aflăm că pleacă la București, dorind să se afirme în țară. Urmărim destinul unui tînăr care își caută rosturile sale.

El face cunoștință cu boierul Grigore Iuga, datorită căruia pătrunde în înalta societate. Citind veți observa diverse tipuri umane, deci aveți prilej[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezentarea cartii Rascoala de Liviu Rebreanu

Am spus că opera e o continuare a romanului ,,Ion”. Este vorba astfel de personajul Titu Herdelea, despre care aflăm că pleacă la București, dorind să se afirme în țară. Urmărim destinul unui tînăr care își caută rosturile sale.

El face cunoștință cu boierul Grigore Iuga, datorită căruia pătrunde în înalta societate. Citind veți observa diverse tipuri umane, deci aveți prilejul să cunoașteți viața în toată diversitatea ei. Veți afla despre viața unor grupuri sociale – grupul țăranilor, grupul boierilor, reprezentanților statului, intelectualilor, al arendașilor.

În fiecare din aceste grupuri sînt oameni diferiți – unii abuzivi, crunți, autoritari, violenți, lacomi, alții – moderni prin concepțiile sale sociale, așa ca boierul Grigore Iuga care înțelege necesitatea unor reforme pentru a face ca tensiunile sociale să scadă. Titu Herdelea, un tînăr ziarist cinstit care ia apărarea țăranilor și ajunge la un conflict cu militarii.

Veți putea vedea ca într-o oglindă viața noastră cînd cei de sus,politicienii, mai întîi fac în parlament monstruoase coaliții, apoi se ceartă, iar condiția țăranilor este aceeași – sărăcie. Ca și în romanul ,, Ion”, țăranul este umilit, el nu știe să se apere decît prin violență. Și cauza evenimentelor dramatice ce se produc – incendierea conacului boierului Iuga, omorul soției boierului, furtul ce-l săvîrșesc, este viața lor grea, indifirența celor de sus față de nevoile celor ce muncesc una din cele mai mari averi – pămîntul.

Romanul ar putea interesa și pe cei mai tineri și pe oamenii mai în vîrstă. Opera te îndeamnă să meditezi asupra mai multor probleme din tr-o societate. Un tînăr nu se poate limita doar la ascultatul muzicii contemporane sau distracții. Experiența lui de viață se îmbogățește dacă observă cum trăiesc oamenii, nu doar cei bogați sau starurile, ci observă toate mediile sociale.

E bine să afli și despre țărani, și despre bogați, și despre snobi sau intelectuali. Toate observațiile te ajută să-ți formezi o imagine despre viața în toată complexitatea ei. Eu am înțeles citind că nu există probleme pe care omul nu le-ar putea soluționa, e necesar să te pătrunzi de nevoile ce le ai și să te gîndești de foarte multe ori, și apoi să acționezi. Violența produce tragedii. Unul din țărani, ajuns la disperare exclamă ,, Boierii numai de frică știu omenie.” Ei s-au răsculat și au fost împușcați.Am selectat alte cîteva citate care arată realitatea

,,Așa-i soarta noastră, cînd ne bat boierii, în loc să întoarcem bățul ori măcar să țipăm, ne apucăm și ne batem între noi”
,, Interesele țării cer ca atîtea milioane de țărani să muncească flămînzi și goi, pentru cîteva mii de trîntori săle aducă bogățiile,care să fie risipite cu lux”

,, Cît s-au zbătut ei să aibă pămînt și iată că pămîntul i-a cules pe toți ,își zise Titu Herdelea.Și cînd te gîndești că ,în cele din urmă, toate străduințele noastre tot aici sînt sortite să sfîrșească.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.