Prezentarea WORD

1x punct

categorie: Informatica

nota: 8.47

nivel: Liceu

Alinierea și formatarea

Operațiile de aliniere și formatare în procesarea textelor sunt operații de bază pentru orice procesor de texte. Programul Word 2000 oferă utilizatorului 4 opțiuni pentru alinierea textelor incluse în paragrafe sau într-un cadru (frame/box ; a se vedea Text Box) :
Left-aligned – alinierea la stânga ; stil modern care are linii neregulate la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prezentarea WORD

Alinierea și formatarea

Operațiile de aliniere și formatare în procesarea textelor sunt operații de bază pentru orice procesor de texte. Programul Word 2000 oferă utilizatorului 4 opțiuni pentru alinierea textelor incluse în paragrafe sau într-un cadru (frame/box ; a se vedea Text Box) :
Left-aligned – alinierea la stânga ; stil modern care are linii neregulate la dreapta ; Centered-aligned – centrarea liniilor față de marginile paginii/cadrului ;
Right-aligned – alinierea la dreapta ; stil modern care are linii neregulate la stânga ; Justified – alinierea completă ; liniile sunt desfășurate pe toată lățimea pagini

Aspectul unui paragraf poate fi controlat prin :
- aliniere (Alignment-modul în care se încadrează între marginile textului)- Justified, Left, Right, Centered.
- spațiul dintre liniile de text (Line spacing) – Single, 1.5 lines, Double, Exactly,
Multiple.
- indentarea paragrafului (Indentation - decalaj) și a primei linii (First Line) din
Paragraph,respectiv indentare agățată (Hanging Ident);
- modul în care sunt despărțite cuvintele în silabe (Hyphenation).
Un paragraf poate fi evidențiat în cadrul textului prin identarea primei linii sau prin spațiu suplimentar între două paragrafe. Word 2000 oferă trei modalități ( primele două fiind mai practice) de a folosi caracteristicile de decalare a textului dintr-un paragraf accesăm bara de instrumente Formatting – butoanele Decrease Indent (reducere decalaj) si Increase ,aceasta ne este disponibilă prin accesarea Format /Paragraf .

Notă: Rigla se mai poate folosi și pentru setarea tabulatorilor în aceeași masură ca pentru decalaje , precum și pentru stabilirea marginilor din dreapta și din stanga ale paginilor, în modul de vizualizare Page Layout (aranjare în pagină ; formă de tipărire).
Notă: Rigla apare pe ecran (pe document) prin selectarea opțiunii View / Ruler și validare, iar prin invalidare aceasta dispare de pe document.
Pe riglă există 4 semne pentru stabilirea decalajelor (indentărilor) :
- un semn pentru decalaj de prima linie (First Line Indent), ce are același efect ca și acționarea tastei ;
- un semn pentru decalaj singular (Hanging Indent), ce trimite celelalte linii din paragraf spre dreapta primei linii, atunci când acest semn este poziționat în dreapta semnului de decalaj de prima linie ;
- un semn pentru decalaj la stânga (Left Indent), ce delimitează un paragraf de restul textului prin indepărtarea tuturor liniilor de text de marginea stânga a documentului ;
- un semn pentru decalaj la dreapta (Right Indent), ce îndepărtează textul de marginea din dreapta a documentului și este folosit, de regulă în paralel cu un decalaj la stânga pentru a crea un decalaj dual (Dual Indent), decalajele duale se folosesc în general pentru scoaterea în evidență a blocurilor de citate.

Tipuri de paragrafe

- Paragraf ce iese în evidență prin indentarea primei linii.
- Paragraf indentat la stânga față de marginea textului.
- Paragraf indentat la dreapta față de marginea texului.
- Paragraf indentat la drepta și la stânga.
- Paragraf ce are o indentare agățată (Hanging Indent) pentru prima linie.

Pentru a modifica decalajele pentru un text existent, trebuie să se selecteze paragraful sau paragrafele al căror decalaj se dorește să se modifice și se deplasează semnul corespunzator decalajului respectiv la locația dorită. Deplasarea primei linii sau a decalajului singular îndepărtează sau apropie prima linie a fiecarui paragraf de marginea din stânga a documentului. Deplasarea semnului corespunzator decalajului la stânga sau la dreapta, determină deplasarea față de marginile documentului, ale tuturor liniilor din paragraful respectiv.
Spațierea pe verticală în cadrul unui document sau la nivelul paragrafelor, se poate realiza prin opțiunile de spațiere între linii oferite de caseta de dialog Paragraph ce apare prin acționarea Format Paragraph. Programul Word 2000 oferă 6 opțiuni de reglare a spațierii între liniile textului (paragrafului):

- Single – cazul implicit care realizează o spațiere suficientă pentru a afișa în condiții convenabile caracterul cel mai înalt existent pe o linie;
- 1.5 Lines – spațierea liniilor de text se face 1,5 din dimensiunea de la cazul Single;
- Double – spațierea de 2 ori mai mare decât cazul Single;
- At Least – realizează o spațiere minimă pentru liniile textului, conform valorii din zona At;
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.