Previzionarea performantei financiare a firmei cu ajutorul calculatorului

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Deoarece fiecare actiune a unei firme are implicatii financiare, o parte importanta a oricarui plan determina daca planul este realizabil, date fiind resursele limitate ale companiei/firmei. In mod tipic, companiile pregatesc o mare varietate de planuri si bugete. Cateva, cum ar fi planurile de productie sau bugetele de personal se concentreaza pe un anumit aspect al firmei, in timp ce altele, cum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Previzionarea performantei financiare a firmei cu ajutorul calculatorului

Deoarece fiecare actiune a unei firme are implicatii financiare, o parte importanta a oricarui plan determina daca planul este realizabil, date fiind resursele limitate ale companiei/firmei. In mod tipic, companiile pregatesc o mare varietate de planuri si bugete. Cateva, cum ar fi planurile de productie sau bugetele de personal se concentreaza pe un anumit aspect al firmei, in timp ce altele, cum ar fi situatiile financiare pro-forma sunt mult mai largi ca si scop. Situatiile financiare pro-forma sunt cele mai utilizate instrumente pentru planificarea financiara.

O situatie financiara pro-forma nu este altceva decat o predictie simpla a cum vor arata situatiile financiare ale firmei la sfarsitul orizontului de planificare. Aceste previziuni pot fi punctul culminant al unei operatii indelungate si minutioase sau pur si simplu estimari grosiere. Oricum ar fi, formatul pro-forma arata informatia in mod logic, intr-o maniera consistenta.

Unul dintre scopurile majore ale previziunilor pro-forma este estimarea nevoii de finantare externa a unei companii.Previzionarea ca procent din vanzari.Cea mai simpla metoda de previzionare este legarea celor mai multe posturi din contul de profit si pierdere si bilantul contabil de vanzarile viitoare.Logica din spatele acestei abordari, cunoscuta in literatura de specialitate ca "percent-of-sales" este tendinta pentru toate costurile variabile si celor mai multe active si pasive circulante (curente) sa varieze proportional cu vanzarile.

Evident, acest lucru nu este valabil pentru toate posturile din situatiile financiare ale unei companii, si in mod sigur unele dintre acestea vor trebui previzionate independent. Totusi, aceasta metoda furnizeaza o estimare simpla si logica a multor variabile importante. Primul pas al acestei metode consta in examinarea datelor istorice pentru a determina care dintre posturile situatiilor financiare au variat proportional cu vanzarile in trecut.

Pentru ilustrarea acestei metode se propune urmatorul studiu de caz, care are ca scop sa ilustreze o problema cu care se confrunta banca MyBANK.Firma MyFirm, care este un angrosist modest de instalatii si aparate electrice este un client al bancii de ani buni, mentinandu-si un depozit mediu de 30000 USD, fiind beneficiarul unui credit de 50000 USD reinnoibil anual, de un anumit numar de ani.

Firma a prosperat si creditul a fost reinnoit in fiecare an doar pe baza unei analize superficiale. La sfarsitul anului 1999, directorul general al firmei a vizitat banca si a cerut o marire a creditului pentru anul 2000 de aproximativ 500000 USD. Directorul a explicat ca in ciuda cresterii companiei, creantele de plata au crescut constant, iar cash-ul a scazut.

Un anumit numar de furnizori ai firmei au amenintat cu instaurarea clauzei COD [1] pentru viitoarele achizitii daca firma nu-si onoreaza obligatiile mai prompt. La intrebarea ofiterului de credit de ce 500000 si nu alta suma, directorul a raspuns ca aceasta suma l-ar ajuta sa-si platesca cei mai insistenti creditori si sa-si echilibreze nivelul cash-ului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.