Prevenirea si combaterea poluarii aerului

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.23

nivel: Liceu

Capitolul I : PROTECTIA ATMOSFEREI


Prin protectia atmosferei se urmareste prevenirea deteriorarii si ameliorarii calitatii acesteia, in vederea evitarii aparitiei unor efecte negative asupra sanatatii umane, biodiversitatii si a calitatii mediului in general.

Conceptul de poluare atmosferica nu trebuie insa limitat la aspectele privind impurificare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prevenirea si combaterea poluarii aerului

Capitolul I : PROTECTIA ATMOSFEREI


Prin protectia atmosferei se urmareste prevenirea deteriorarii si ameliorarii calitatii acesteia, in vederea evitarii aparitiei unor efecte negative asupra sanatatii umane, biodiversitatii si a calitatii mediului in general.

Conceptul de poluare atmosferica nu trebuie insa limitat la aspectele privind impurificarea propiu-zisaa aerului ci trebuie sa aiba in vedere si prevenirea, cuantificarea si limitarea efectelorei, precum si unele aspecte juridice si de etica sociala. Practic, principalele aspecte ce trebuie luate in considerare atunci cand se studiaza o problema de poluare atmosfericasunt de natura interdisciplinara si privesc:

- localizarea: probleme globalale, poluare transfrontiera, retele alarma;
- sursele:naturale, combustie, industriale , transporturi;
- poluantii:elemente si compusi chimici, mod de actiune, caracteristici;
- masuratori la:imisie, la emisie, prelevare, analize, metode, aparate;
- prevenire:desprafuire, epurare, tehnologii nepoluante, instalatii, metode, aparate;
- dispersie:studii dedispersie, meteorologie, topografie, cosuri, interactiuni;
- efecte:pentru om, pentru animale, pentru plante; problememedicale, probleme psihologice, probleme morale, probleme financiare etc;
- management:aspecte juridice, aspecte administrative, apecte economice, apecte sociale, apecte organizatorice etc.

...

Capitolul II : POLUAREA AERULUI

Poluarea aerului. Surse de poluare

Poluarea aerului constă în schimbarea compoziției sub aspectul proporției dintre constituenții săi și/sau prin apariția unor noi constituenți. cu efecte dăunătoare asupra biocenozelor și/sau biotopului.

După origine, sursele de poluare a aerului pot fi:

1. Surse naturale care cuprind: solul (viruși, pulberi datorate eroziunii); plantele (fungi, polen, substanțe organice și anorganice): animalele (Caz, viruși); radioactivitatea terestră și cosmică (radionucliz: emiși de roci 226Ra,22Sra și de proveniență cosmică laBe, 36C1, 14c. 'H. Z2Na etc.; erupțiile vulcanice (cenușă, compuși de sulf oxizi de azot <: de carbon); furtuni le de nisip și praf (pulberi);

2. Surse artificiale care sunt divizate la rândul lor în două subgrupe:

a) Surse fixe: care includ sursele bazate pe procesele de cornbu .. tic din activitățile menajere sau industriale (pulberi, oxizi de sulf de carbon) și surse bazate pe procese industriale (oxizi de fier, mangan, nichel. plumb. cadmiu, fluor etc.);
b) Surse mobile. Includ transporturile cu automobile. Poluanții mai pot fi clasificari și după alte criterii.'
După modul de apariție: naturali și sintetici;
După efect: cuprinde poluanți care afectează numai oarnenn, sau ecosistemul în întregime etc.;

3. După proprietăți: în care poluanții sunt clasificați după toxicitate. persistență, mobilitate, proprietăți biologice;

4. După posibilitățile de control etc.
Poluarea aerului cu monoxid (Ca)
și dioxid de carbon (CO 2)

Monoxidul de carbon nu poate fi depistat organoleptic deoarece este incolor, inodor și insipid. Concentrația medie în atmosfera nepoluată este de 0,1 p.p.m.

Monoxidul de carbon (CO) este prezent în fumul rezultat din arderea cărbunilor, dar și în aerul din zonele intens circulate de autovehicule. Se găsește în locurile în care se depozitează tescovina și în adăposturile neaerisite .In regiunea tropicală, o sursă naturala importantă e oxid de carbon este asigurată prin oxidarea terpenelor produse de arbori.

Monoxidul de carbon (CO) are acțiune asfixiantă. In combinație cu hemoglobina formează corboximoglobina, produs care reduce capacitatea de oxigenare a țesuturilor din organism. Sângele unui orășean conține 1-2% carboxihemoglobină din cauza aerului poluat de automobile, în timp ce sângele marilor fumători conține 4-5%.La om, în doze mici monoxidul de carbon antrenează dureri de cap, tulburări senzoriale, vârtejuri.

La animale se observă stări de agitație, slăbiciune musculară, stari convulsive etc.
Plantele sunt insensibile la unele concentratii care sunt toxice pentru animale. Sub 100 ppm nu a produs efecte nocive plantelor superioare expuse timp de 1-3 saptamani, insa asupra fixarii azotului de catre bacteriile fixatoare de azot de tipul Rhizobium trifolii aceasta concentratie a determinat reducerea cu 20 % a procesului de fixare a azoiului.

Dioxidul de corbon se găsește normal in aerul atmosferic (0.03-0,004% in volume). La 24 ore este admisă doza medie de 2 mg/metri cubi.

Depășirea concentrației admise poate fi cauzată de fumul sau emanațiile de gaze ale difentelor instalații industriale și laboratoare. fabrici de bere, silozuri etc.

Peste limita superioară admisă, dioxidul de carbon (C02) provoacă apariția primelor semne de intoxicație, ca urmare a inhibării ireversibile a unor sisteme enzimatice. Afectează în special sistemul nervos central.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.